100 dienų su Lietuvos Prezidente

cal2009-10-20  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

prezidente7

LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Šiandien (2009-10-20) Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė švenčia šimtadienį. Praėjo pirmasis šimtas dienų, kai įspūdingai nugalėjusi rinkimuose, prisiekė pirmoji Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ta proga, jau galima padaryti tam tikrus vertinimus apie pirmuosius Prezidentės darbus, įvertinti ją kaip Prezidentę ar dar kartą pažvelgti į ją, kaip į asmenybę.

Pirmiausia, būtina pažymėti, kad Prezidentės postas D. Grybauskaitei atiteko tikrai nepavydėtinu laikotarpiu, kai šalį krečia sunkmetis ir tenka imtis tikrai nepopuliarių sprendimų. Tačiau ir priiminėdama nepopuliarius sprendimus, ji sugeba neprarasti žmonių pasitikėjimo, kuris nuo pat rinkimų tik auga.

Dar neįžengusi į prezidentūrą, Dalia Grybauskaitė leido suprasti, jog nuo šiol Lietuvos politika bus kiek kitokia: mažiau kalbų ir daugiau darbų. Tą ji puikiai įrodė ir per pirmąsias 100 dienų. Dirbusi daug, to paties ji reikalavo ir iš kitų Lietuvos institucijų. Deja, kaip parodė praktika, nėra taip lengva pakeisti įsisenėjusią politinę sistemą, ypatingai per tokį trumpą laikotarpį, tačiau nepaisant to – padaryta buvo tikrai daug. Pas Prezidentę vos ne kasdieną lankydavosi įvairiausių institucijų atstovai, kurie tikrai ne arbatos pagurkšnoti buvo kviečiami. Kartais net susidarydavo įspūdis, kad Prezidentė tarsi koks prievaizdas stebi viską, kas vyksta po Lietuvos dangumi ir vos tik pajutusi, jog kažkas daroma ne taip, tuoj kviesdavosi atsakingus asmenis „ant kilimėlio“. Tačiau ar kas paprieštarautų, jog toks scenarijus nėra naudingas Lietuvai esamomis politinėmis ir ekonominėmis aplinkybėmis? Kaip kitaip priversti politikus ir visokio plauko valdininkus pakeisti požiūrį į savo darbą ir atsakomybę?

Neaiškiausia situacija kol kas su Prezidentės užsienio politika. Vos tik sužinojus rinkimų rezultatus, daugelis ėmėsi prognozuoti ir tam tikrą posūkį Lietuvos užsienio politikoje. Tuomet buvo kalbama, jog naujoji Prezidentė yra linkusi labiau draugauti su išsivysčiusiomis užsienio valstybėmis, kurių draugystė ir prielankumas būtų ekonomiškai labiau naudingesni Lietuvai, nei iki tol buvęs taikytojo ir užtarėjo vaidmuo santykiuose tarp Europos Rytų ir Vakarų.

Panašu, kad šios prognozės bent iš dalies pildosi. Nors iki tol buvo žadėtas dėmesio nukreipimas tik į Vakarus, tačiau Prezidentė parodė, kad nežada nusisukti ir nuo Rytų. Tiesa, dėmesys ir čia buvo nukreiptas tik į didžiąsias valstybes, su kuriomis Lietuvai neišvengiamai tenka palaikyti vienokius ar kitokius santykius. Skambutis Rusijos Prezidentui V. Medvedevui bei Baltarusijos Prezidento A. Lukašenkos vizitas Lietuvoje tą puikiausiai patvirtina. Panašu, kad Prezidentė ryžtingai nusiteikusi pagaliau atnešti realios naudos Lietuvai iš santykių su užsienio valstybėmis, nepaisant visų iki tol buvusių fobijų, antipatijų ar deklaracijų.

Beje, kol vieni Lietuvos politikai atostogavo ar keliavo su dviračiais po Lietuvą, susidarius įtemptai situacijai Latvijos-Rusijos pasienyje, kai vilkikų vairuotojams teko savaites laukti eilėse, Prezidentė ėmėsi konkrečių veiksmų – po daugelio metų pertraukos, oficialiai paskambino Rusijos Prezidentui V. Medvedevui ir aptarė susidariusią situaciją.

Sakoma, kad pirmąsias šimtą dienų, visuomenė duoda laiko apsiprasti su naujomis pareigomis naujajam šalies vadovui ir stengiasi jo nekritikuoti. Šiandien šis laikotarpis kaip tik baigiasi. Kritikos naujajai šalies vadovei nuo šiol turėtų padaugėti, tačiau vargu ar kas rimtai ryšis tokiam žingsniui, nes iki šiol neregėtas visuomenės palaikymas, vis tik sukuria tam tikrą atmosferą, kuri turėtų sulaikyti nuo nepagrįstos kritikos, o padarytas klaidas vertinti itin konstruktyviai ir subtiliai. Prie to nemažai turėtų prisidėti ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės būdas bei požiūris į darbą. Vargu ar kuris nors aršus kritikas galėtų jaustis drąsiai išsakydamas „riebią“ kritiką, kai pats nė iš tolo negali prilygti Prezidentei nei pagal jos būdą, nei pagal darbo ir atsakomybės apimtis.

Rašyti komentarą