Nacionalinis susitarimas pasirašytas, tačiau…

cal2009-10-29  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

pasirasymas2009 m. spalio mėn. 28 d., trečiadienį pasirašytas garsusis “Nacionalinis susitarimas”, po kuriuo parašus padėjo LR Vyriausybės vadovas A. Kubilius ir keletas socialinių partnerių – profsajungų, verslo susivienijimų ir kt.

Šiame susitarime numatoma ne tik mažinti socialines išmokas, taupyti lėšas valstybės valdymui (kas vis dar niekaip nepavyksta), tačiau ir gerinti verslo sąlygas. Tačiau šia pat premjeras pareiškia apie realius planus nuo kitų metų didinti SODROS įmokos tarifą 2 proc.

Nežinau kaip mūsų premjeras įsivaizduoja tą verslo sąlygų gerinimą didindamas mokesčius? Susidaro įspūdis, kad visas tas susitarimas tėra tik būdas imantis skausmingų reformų, išvengti kaltinimų dėl nesitarimo su visuomene. Tačiau kaip žinia, šio susitarimo nepasirašė kur kas daugiau visuomeninių organizacijų, nei jį pasirašė. Taigi kalbėti apie pritarimą ir palaikymą, kuo mėgsta girtis premjeras – toli gražu nereiktų.

Kaip ir kiekvienas panašios paskirties dokumentas iš valstybės valdymo institucijų, taip ir šis susitarimas “papuoštas” drąsiomis frazėmis. Pavyzdžiui:

“Vyriausybė imsis ryžtingų veiksmų kovojant su šešėline ekonomine veikla, svarbiausią dėmesį skiriant kovai su kontrabanda, mokesčių slėpimu ir nelegalia prekyba.”

“Mažinti valstybės valdymo išlaidas.”

“Mažinti papildomai valstybės tarnautojų skaičių iki 10 proc., tačiau įsipareigojama po susitarimo pasirašymo nemažinti pareiginių algų bazinių dydžių, taikomų valstybės tarnautojams ir biudžetinio sektoriaus darbuotojams.”

“Sutvarkyti viešuosius pirkimus, įsteigti centralizuotą viešųjų pirkimų sistemą, padidinti viešųjų pirkimų skaidrumą.”

Siekiant apginti vartotojų interesą pirkti energiją mažesnėmis kainomis, Vyriausybė užtikrins veiksmingą energetikos monopolijų kontrolę.”

Ar kas nors iš paprastų Lietuvos piliečių tiki, kad visa tai bus įgyvendinta?

Rašyti komentarą