„Liūtas“ krito. Elektros skirstymas vėl tapo valstybiniu

cal2009-12-04  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

Šiandien (2009-12-04) beveik istorinė diena Lietuvoje. Po beveik 2 metų gyvavimo, galutinai sutarta išardyti „LEO LT“ bendrovę: pasirašytas susitarimas tarp Energetikos ministerijos ir privataus investuotojo „NDX energijos“. Galiausiai, kaip ir buvo tikėtasi, „NDX energija“ sutiko su LR Vyriausybės siūlomomis sąlygomis bei už 680 mln. litų grąžino Lietuvai elektros skirstymo bendrovę – „Vakarų skirstomieji tinklai“ arba „VST“. Nuo šiol abi elektros skirstymo bendrovės (AB „RST“ ir AB „VST“) vėl priklauso valstybei.

Kad „LEO LT“ pagaliau bus išardyta – didelis pliusas, tačiau kas laukia po to? Juk praktiškai vėl grįžome į pradinį tašką, taip per penketą metų (nuo įstojimo į ES) nieko ir nenuveikę ta linkme. Po susitarimo su „NDX energija“ pasirašymo, Energetikos ministras Arvydas Sekmokas sakė: „Mes išvalėme sceną strateginiam investuotojui naujos atominės elektrinės statybai. Tai yra svarbiausia. Viskas atlikta, scena išvalyta.“ Įdomu tik kam? Naujai aferai? Ką šįkart kursime?

Ignalinos atominė elektrinė, kaip žinia, bus sustabdyta jau už kelių savaičių. Nuo to pat momento, kai nustos dirbę Ignalinos atominės reaktoriai, elektra visiems pabrangs beveik trečdaliu, tuo pačiu neišvengiamai kils ir prekių bei paslaugų kainos tad po naujųjų Lietuvos laukia dar vienas skaudus smūgis. O vizijos apie elektros tiltus ir naujas atomines elektrines vis tolsta ir tolsta, lygiai kaip kaimynai (Rusija ir Baltarusija) vis garsiau ima kalbėti apie naujų atominių elektrinių statybas visai šalia Lietuvos sienos.

Štai tokia ta mūsų energetinė nepriklausomybė – „nužudėm žvėrį“, kurį patys ir sukūrėm, tačiau bekurdami ir „bežudydami žvėris“ trypčiojam toje pačioje vietoje, su ta pačia nepriklausomybės vizija.

Vienas komentaras

  1. Dali.us - 2009-12-05

    O as nerikejau kad viskas baigsis taip greitai. Maniau kad NDX pareikalaus bent milijardo. O ne 680 milijonu ir atsiimto ieskinio.

    Beje, sitioj efioroj labiausiai nukentejo vartotojai. Jie du kartus sumokejo uz vst pirkima.. ir negavo NIEKO.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą