Tyrimo dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje išvados: sužinojome, kad nesužinojome

cal2009-12-22  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Šiandien (2009-12-22) Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas paskelbė tyrimo, kuris turėjo atsakyti į klausimą – buvo Lietuvoje JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas ar ne, išvadas. Po pusantro mėnesio trukusio tyrimo, išgirdome beveik tiek pat kiek ir prieš prasidedant šiam tyrimui – prielaidos tokio kalėjimo egzistavimui Lietuvoje buvo, nes Lietuvoje buvo paruoštos dvi tam pritaikytos bazės bei Vilniaus ir Palangos orouoste keliskart leidosi su CŽV siejami orlaiviai, kurie įsikišus Valstybės saugumo departamentui (VSD) išvengdavo muitinės ir pasienio tarnybų patikrų.

Tyrimą atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, turėjęs pasakyti vieną iš dviejų žodžių, „taip“ arba „ne“ Lietuvą paliko tokioje pat nežinioje, kaip ir prieš tyrimą. Šiandien neišgirdome nei to lemtingojo „taip“, nei viską nubraukiančio „ne“. Kyla klausimas: kam išvis reikėjo to tyrimo, jei jis nedavė atsakymo į vieną, tačiau esminį klausimą? Ar buvo verta laukti daugiau nei mėnesį vien tam, kad išgirstume tą patį, ką JAV ir Lietuvos žiniasklaida jau pranešė rudenį? Tačiau, nors komitetas ir nepasakė nieko konkretesnio nei JAV ar Lietuvos žiniasklaida, šį tą išvadose galima tikrai įžvelgti.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, savo išvadose rašo, kad visu bendradarbiavimu su specialiomis JAV tarnybomis rūpinosi tik VSD ir apie tai neinformavo jokio aukštesnio posto užimančio politiko. Kitaip tariant, prezidentai, ministrai, kariškiai ir visi kiti liko nuošalyje ir apie tai niekas nieko nežinojo. Pirma mintis, kuri kyla ta išgirdus: „kažkas čia ne taip“. Štai, net pats nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas pasakė, kad į jį buvo kreiptasi tokiu klausimu ir kuriam jis iškart nepritaręs. Kaip čia yra, kad R. Paksui apie tai buvo pranešta ir klausta jo nuomonės, o štai visų kitų politikų ir prezidentų VSD neatsiklausė? Panašu, kad tyrimas atskleidė kur kas daugiau faktų nei jų buvo paskelbta šiandien, o paviešintos išvados yra parašytos turint akivaizdų tikslą – kažką pridengti. O visą kaltę nutarta suversti vienam departamentui, kuris, sekant išvadomis, yra pajėgus valdyti visą valstybę ir jos užsienio politiką.

Nežinia ar komiteto nariai mano, kad visi Lietuvos piliečiai yra vakar gimę ir todėl be galo naivūs, ar tiesiog tai daro kieno nors verčiami, tačiau skelbti tokias absurdiškas išvadas yra mažų mažiausiai gėda prieš Lietuvos piliečius.

CŽV kalėjimas Lietuvoje tikrai buvo. Tai jau buvo galima patvirtinti ir daug seniau, nelaukiant tyrimo išvadų, nors po jų tai tapo dar aiškiau. Dabar lieka tik kiti klausimai – kaip sureaguos į tai Rusija ir kitos ne itin draugiškos Lietuvai šalys, koks bus atsakas į tai Pasaulio mastu ir ar Lietuvai nereikės turėti savosios rugsėjo 11-osios. O visi vidiniai tyrimai ir kaltų ieškojimai Pasauliui bus mažiausiai įdomūs. Niekam iš Europos, Azijos ar Amerikos žemynų nebus įdomu kas Lietuvoje buvo už tai atsakingas ir kas čia pas mus žinojo ar nežinojo apie visą šį reikalą. Faktas praktiškai jau nustatytas. O mums tik liks stebėti savo politikų šou, kuris atrodo bus dar sėkmingai tęsiamas ne vieną mėnesį. Įdomu bus tik pastebėti, kaip labai pasiruošę Lietuvos politikai parduoti Lietuvą ir ar bent vienam iš jų prabils sąžinė ir šis viską atvirai papasakos.

VSD moka atlikti savo darbą, tad puikiai jį atliko ir vykstant šiam tyrimui – nebuvo paskelbta nieko, kas galėtų bent kiek sukompromituoti tuometinę aukščiausią valdžią. Bet kiek pats VSD pasiryžęs už tai aukotis? Tai paaiškės netrukus…

Komentarų: 2

  1. just - 2009-12-23

    Tariamai kalinti 6 tariami teroristai. Oh Jezus, tikrai pasaulinio masto naujiena. Tikriausiai patapom labiausiai nekenčiama tauta ant viso svieto. Čia tau ne milijonų žmonių genocidą įvykdyt, juk čia šventieji teroristai!
    Man tikrai juokingas visas šitos situacijos sureikšminimas.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Esmė ne tame, kiek tų teroristų buvo kalinama. Esmė, kad svetima valstybė tai darė Lietuvoje ir tai buvo slepiama nuo mūsų. Abejoju ar liktų kas nors patenkintas jei pas jį bute ar name kas nors susiruoštų laikinai priglausti keletą teroristų. Nemanau kad šeimininkai pasijustų saugiai.
    O kur dar atsakomybė prieš šalis kaimynes, ES ir visą Pasaulį? Jei tarkim viskas buvo taip kaip sakoma dabar, tai kaip kitos šalys galėtų trokšti užmegzti ryšius su šalimi, kurioje pora žmonių iš saugumo departamento nusprendžia kas Lietuvai geriau?

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą