Kiek esame teisinė valstybė pagal Rinau?

cal2010-01-03  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

Paskutinę 2009-ųjų metų diena Lietuvai vėl teko prisiminti Rinau šeimos istoriją. Pasigirdo žinių, kad Vokietijos pilietis Michaelis Rinau Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikė ieškinį prieš Lietuvą. Kol kas dar nėra žinomos detalės, tačiau paprastai tokiose ieškiniuose siekiamos prisiteisti sumos būna gana didelės.

Prisimenant jau primirštą Rinau šeimos dramą, kuri dar tebesitesia iki šiol, įvykių seka klostėsi taip:

Vokietijos teismas, Vokietijos piliečio Michaelio Rinau ir jo lietuvės žmonos Ingos Rinau šeimos skyrybų byloje, mažametės jų dukters globos teises suteikė būtent Michaeliui. Tačiau Inga Rinau, nepaklusdama Vokietijos teismo sprendimui, išsiveža savo dukrą į Lietuvą. Čia prasideda teismų maratonas dėl mergaitės globos, į kurį nepabūgo įsikišti ir Lietuvos politikai. Galiausiai, Michaelis Rinau savo dukrą vėl išsiveža į Vokietiją.

Sekant šia istorija, kyla labai paprastas klausimas: ar Lietuvos teisėsauga turi teisę svarstyti kitos valstybės teismų sprendimus? Suprantama, Inga yra Lietuvos pilietė, tačiau Vokietijos teismo sprendimas taip pat nėra toks, kuriuo būtų galima abejoti. Galiausiai, juk visi teismo sprendimai Lietuvoje baigėsi Ingos nenaudai, tačiau pats procesas ganėtinai užtruko. Ir galiausiai, atsakomybės klausimas. Kodėl Lietuvos mokesčių mokėtojai turėtų mokėti milijonines kompensacijas už tai, kad vienas ar keli Lietuvos teisėsaugos ar politikos atstovai taip vilkino šią bylą ir ėmėsi nagrinėti tai, ko visai nederėjo? Ar bent vienas iš tų pačių atstovų prisiims atsakomybę už tai, kad panoro būti „geradadaris“ ir padėti Ingai?

Žinoma, šeimos dramos, kuriuose dažnai yra įpainiojami vaikai yra vienos iš skaudžiausių. Tačiau juk visada yra įstatymai ir tariamas ar menamas teisingumas, kurio reiktų laikytis. Kitaip juk negalėtume vadintis, taip politikų linksniuojama, teisine valstybe. Įdomu kiek paprastų Lietuvos piliečių mano, kad Lietuva yra tikra teisinė valstybė?

Rašyti komentarą