Vėluoja VMI preliminarios deklaracijos už 2009 m

cal2010-03-18  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

Kovas jau persirito į antrąją pusę, o Lietuvos gyventojai dar nesulaukė preliminarių pajamų mokesčio deklaracijų  už  2009-uosius metus, Valstybinės Mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo sistemoje. Iki šiol, šios deklaracijos pasirodydavo sistemoje pirmomis kovo dienomis, tačiau šiais metais jos vėluoja jau daugiau nei 2 savaites. To priežastis galime tik paspėlioti, tačiau labiausiai tikėtinos dvi:

1. Dėl pačiai mokesčių inspekcijai neįkandamų mokestinių vingrybių yra labai sunku susigaudyti ir paskaičiuoti kiek kas tiksliai turėjo sumokėti pajamų mokesčio;

2. Specialiai delsiama, idant nereiktų greitai grąžinti pajamų mokesčio permokų.

Iš VMI kol kas gautas tik pusiau oficialus atsakymas, kad preliminarios pajamų mokesčio deklaracijos į deklaravimo sistemą turėtų būti įkeltos dar šią savaitę. Liko 2 dienos (neįskaičiuojant esamos), tad laukiam… Tiesa, pasakyti vėluoja gal ir nėra visai tikslu, kadangi jokiais įstatymais nėra reglamentuota kokiais terminais mokesčių administratorius tas deklaracijas turi pateikti. Pajamų mokesčio įstatyme nurodomą tik prievolė gyventojams jas pateikti iki kitų metų gegužės pirmosios. Deja, paties gyventojams savarankiškai teisingai užpildyti šias deklaracijas dabar yra be galo sunku. Net pati mokesčių inspekcija kai kuriais atvejais nežino kaip reiktų teisingai pasielgti. O žinia, neteisingai užpildytas deklaracijas reikės pakartotinai tikslinti, o tai, savaime aišku, vėl nukels pajamų mokesčio permokos grąžinimą.

Komentarų: 18

  1. just - 2010-03-18

    1. Nesąmonė. Deklaracijos forma jau seniai patvirtinta, ten tereikia atitinkamus skaičiukus surašyt ir viskas paskaičiuojama. Va su tų skaičiukų gavimu ir yra didžiausia problema. Čia labiau nei VMI kalta Sodra, darbdaviai kurie šiemet kaip niekad vėluoja pateikt info ir svarbiausiai ligonių kasos, kurios šiemet pirmą kart teiks info. Labai daug klaidų pateikiamuose duomenyse.

    2. Nėra jokio tikslo delst paleist deklaravimą, nes nuo to visiškai nepriklauso GPM grąžinimas. Šiemet atsisakyta GPM permoką grąžint per 10 dienų nuo deklaracijos pateikimo. Taigi jei nebūtų rimtų problemų, deklaravimas jau būtų prasidėjęs, o GPM pradėtas grąžint kad ir vėliau, bet neperžiangiant nustatytų terminų.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Kad forma patvirtinta, tai neabejoju… Bet kad nepateikia preliminarių deklaracijų – tai irgi faktas. O kadangi įmonės ir darbdaviai tai daro nebe pirmą kartą, – tikėtina, kad daugiau problemų turi pačios administruojančios įmonės. Beabejo… būtų išvengta visos šios maišalynės, jei mūsų mokesčių sistema būtų bent per puse paprastesnė, nei yra dabar.
    O vėliau gavus deklaraciją, labai ramiai galima vėliau ir grąžinti permoką. Lietuva jog skolinasi brangiai, tad kiekviena diena dabar kainuoja, kalbant apie pinigus.

    [Atsakyti]

  2. just - 2010-03-18

    Keisčiausiai, kad visi pirštais į VMI bado, nesuprasdami, kad ne mokesčių inspekcija nepateikia duomenų, o kitos įstaigos ir institucijos nepateikia duomenų mokesčių inspekcijai. Pati deklaravimo sistema jau veikia, ir jei nori gali užpildyti deklaraciją ir ją siųsti. Nėra tik preliminarių deklaracijų.
    Ir dar, visą! mokesčių sistemą sujaukė ne VMI, o vyriausybė ir Seimas. O tada jau VMI galvos skausmas buvo kaip pagal tokius įstatymus subalansuot visą mokesčių sistemą, kaip apskaičiuot visų privalomus sumokėt mokesčius ir t.t.
    Nesigilinsiu dar į tai, kad didžioji dalis betvarkės yra su PSD ir SD įmokom, kur didžioji dalis atsakomybės tenka SoDrai.

    [Atsakyti]

  3. Gintas - 2010-03-19

    Vėluoja nes bankai dar nepateikė pažymų.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Kažin ar bankai galėtų vėluoti… Jie jau nuo sausio galo turi visiems paruošę pažymas, kurias galima pasižiūrėti prisijungus per internetinę bankininkystę. Tai viską sukelti į formą ir persiųsti VMI, nemanau, kad būtų didelė problema. Jei kas ir vėluoja, tai įmonės… ypač tokios kurios pardavinėjo kompiuterius, bet dabar jau bankrutavusios.

    [Atsakyti]

  4. Gintas - 2010-03-20

    Oficialiame VMI pranešime teigiama, kad vėluoja dėl, neva, darbdavių pateiktoje informacijoje klaidų gausos, bet viena Šilutės VMI darbuotoja prasitarė, kad visgi vėluoja dėl bankų laiku nepateiktų pažymų. Tai kas meluoja?

    [Atsakyti]

  5. just - 2010-03-20

    O tai bankas ką savo pažymoj pateikia? Turto deklaracijai info apie turimas lėšas ir paskolas. GPM deklaracijai nebent gyvybės draudimas reikalingas. Ir su bankais tikrai problemų beveik nekyla.
    Kompiuterių lengvata 2009m. jau buvo panaikinta, nebent dar neišpirkta lizingu. Nors su brankrutavusiom įmonėm tikrai turėtų kilt problemų.
    Darbdaviai ir Sodra, čia kebliausia. O dar kai pernai NPD kiekvieną mėnesį skirtingas galėjo būt, ir išvis metų gale dar kart perskaičiuojamas..

    [Atsakyti]

  6. Užsispyręs - 2010-03-21

    Vėluoja kad žmonės nespėtų pateikti deklaracijų iki gegužės. Praeitais metais per tokius vėlavimus nespėjau paskelbti deklaraciją, nepriėmė ir negrąžino mokesčių lengvatos pinigų. Te eina skradžiai, skersai ir išilgai ir VMI, ir vyriausybė, ir Seimas. O „klaidų gausa“ bus visada kol bus tokia klaidinga mokesčių sistema.

    [Atsakyti]

    just atsakė:

    FYI:
    Mokesčio permoką gyventojas gali susigrąžinti, pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją. Įstatymai mokesčio permoką leidžia susigrąžinti ne tik už einamuosius, bet ir už 5 praėjusius mokestinius metus. Vadinasi, 2010 metais bus galima susigrąžinti mokesčio permokas už 2005, 2006, 2007, 2008 ir 2009 mokestinius metus.

    Taip kad neskleisk čia savo demagogijos, ok ? Jei per 5 metus nespėji pateikt deklaracijos, tai čia jau tik tavo bėda.
    O jei patenki į sąrašą žmonių, kurie privalo deklaruot, tai manau 2-3 mėn irgi pakankamas laiko tarpas tą padaryt.

    [Atsakyti]

    Asta atsakė:

    nesąmonė, kad nespėjai pateikt ir nepriėmė, tie kurie vėluoja be jokių problemų gali pateikt, o jei dar patenki į sąrašus tų, kuriems deklaruot privaloma, tai dar ir patys VMI darbuotojai perspėjimą atsiunčia su prašymu deklaruot, man taip buvo, nes neturėjau galimybės deklaruot iki termino, tai teko paskui spalio mėnesį užpildyti, o paskui dar ir pataisyti, taigi, tikrai priima ir net nebaudžiau :)

    [Atsakyti]

  7. pasipiktinusi - 2010-03-22

    Visa ta sistema didžiausia nesąmonė!Skaičiau, kad gali tekti nesusigražinti permoką, bet dar primokėti VMI už tai, kad neišdirbęs pilnų metų nesumokėjai PSD už visus metus. Tai kur čia logika? Kam tas metam draudimas jei dirbi tik tris? (PVZ.: jei dirbai tris mėn. ir PSD mokėjai tik už tris mėn., tai gali tekti susimokėti nepriemoką už likusius mėn., kurių nedirbai). Beje, gal kas žinot kada tiksliai prasidės pajamų deklaravimas?Nes vis atkelia ir atkelia, neina jau nieko suprast….

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Šiandienai nurodoma data, kada preliminarios deklaracijos turėtų būti prieinamos, yra rytojus, t. y. 2010-03-23
    O mokesčio permoką tikrai galima susigrąžinti už praeitus trejus (tikrai) ar net penkerius metus.

    [Atsakyti]

    just atsakė:

    Ai kai susigrąžint GPM reikia, tai jau viskas sąmonė, bet kai apgaudamas valstybę per mažai sumoki ir tenka primokėt, tai čia jau nesąmonė didžiausia arne?
    O tu nori 1mėn padirbęs, sumokėjęs ten kelis litus būt apdraustas visiems metams? Kaip tada jaustis visiems kitiems, kurie už visų metų soc. draudimą turi sumokėti 860Lt ir daugiau ?

    [Atsakyti]

    pasipiktinusi atsakė:

    Na būtų sąmonė tada, kad tik GPM atskaičiuotų, o ne dar tektų ir primokėt, nes pvz.,yra žmonių, tokių kaip aš, kurie dirba sezoninį darbą, tai nesuprantu kam man ir reikalingas tas draudimas metams? Beje, čia reikia pykti tik ant sudėtingos mūsų mokesčių sistemos…kiekvienais metais išrandamas naujas „dviratis“…

    [Atsakyti]

    pasipiktinusi atsakė:

    Aš suprasčiau ta primokėjimą jei tikrai visus metus dirbčiau, bet db…

  8. kristina - 2010-03-23

    jau siandien atsiunte tas preliminarias deklaracijas, bet TUSCIAS. raso, kad teecios salys dar nepateike duomenu, tai kiek dar reiks laukti? ot stebuklai vyksta

    [Atsakyti]

  9. Asta - 2010-03-25

    nei mano, nei mano šeimos narių deklaracijų dar nėr, tik pas visus atsirado pastaba, kad duomenų nėra, nes trečiosios šalys duomenų nepateikė?!?!?!? o tai kodėl prisijungus prie tų trečiųjų šalių internetinių puslapių yra pateikiami duomenys? ir jau seniai? tipo jiem persiųst sunku?…. čia kas ką mulkina?
    neapsikenčiau ir šiaip ne taip užpildžiau deklaraciją ir be tos preliminarios, et… :/

    [Atsakyti]

    pasipiktinusi atsakė:

    pas mane lygiai tokia pati situacija…vis duomenų nėra ir nėra..greiciau čia vmi viską atidėlioja

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą