Seimas ėmėsi tramdyti bankus. Šie – spyriotis…

cal2010-04-29  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

LR Seimas šiandien (2010-04-29) pritarė Civilinio kodekso pataisoms, pagal kurias, su finansiniais sunkumais susidūrę asmenys, kurie turi paėmę iš bankų paskolas būstui, būtų 2 metus neiškeldinami iš vienintelių, jiems gyventi būtinų namų. Taip pat numatoma padidinti ir skolos sumą, kurią pasiekus jau būtų galima išieškoti skolą areštuojant ir priverstinai parduodant vienintelį skolininko nekilnojamąjį turtą. Šiuo metu kreditoriai tai gali daryti kai skolininkas turi skolų už 7 tūkst. litų, o priėmus pakeitimus planuojama kad ši suma padvigubės ir bus 15 tūkst. litų.  Kad visos šios naujovės įsigaliotų, pataisoms dar kartą turėtų pritarti Seimas.

Tuo tarpu bankai iškart davė atsakymą į tokius Seimo ketinimus ir paskelbė, kad toks Seimo žingsnis privers pakelti bankų maržas iki 0,75 proc., kas tik dar padidins naštą skolininkams. Įdomu kaip bankai galėtų vienašališkai pakeisti sudarytas sutartis, nors kai kuriose sutartyse ir yra punktai, pagal kurias skolininkai įsipareigoja prisiimti visas rizikas susijusias su pasikeitusia situacija šalyje. Teisininkų manymu, tokius sutarties punktus nebūtų labai sunku užginčyti teisme, kaip neteisėtus ir pažeidžiančius vartotojų teises. Nors absurdiškų punktų sutartyse galima rasti ir kur kas daugiau.

Dar nesenai vienas iš nesenai savo veiklą Lietuvoje pradėjusių bankų, kuris skelbė, kad būstas vėl tapo įkandamu, paskolų sutartyse tikrai pasistengė surašyti pačių įvairiausių punktų, kurie skolininką beveik paverčia visišku belaisviu. Pavyzdžiui, gavus būsto paskolą minėtame banke ir pasirašius jų parengtą sutartį, skolininkas įsipareigoja be šio banko žinios nesiskolinti daugiau nei 5000 lt. per metus iš niekur kitur. Net jei tai jam ir leidžia jo finansinės galimybės. Be to, bankui privaloma pranešti apie sumažintą atlyginimą, pakeistą darbą, gimusį ar mirusį šeimos narį ir pan. Nesilaikant šių sąlygų numatytos kelių šimtų litų baudos arba banko maržos pakėlimas 1-2 procentais. Be to, pavėlavus sumokėti eilinę įmoką bankui daugiau nei 10 dienų, paskolos gavėjui yra siunčiamas laiškas, kuris įkainuotas nei daug, nei mažai – 100 lt! O kur dar visi įsipareigojimai pervesti atlyginimą ir kitas pajamas būtinai į paskolą suteikusio banko sąskaitą. Be šito dalis bankų išvis atsisako net svarstyti paskolos suteikimo prašymą.

Čia natūraliai galima paklausti, ar prieš tokią bankų politiką nėra būtina imtis atitinkamų priemonių? Aišku, visada pirmiausia galima kaltinti asmenį, kuris pasirašė tokią sutartį ir pasiėmė kreditą. Tačiau gyventi kažkur reikia visiems, todėl tas praktiškai tik vienai pusei naudingas sutartis tenka pasirašyti. Nepasirašysi, tai kreditą ir savo naujus namus matysi kaip savo ausis be veidrodžio.

O bankai vis tik greiti suskaičiuoti kaip ir kiek jiems nenaudingi pakeitimai paveiks skolintojų ir skolininkų santykius. Iki šiol bankai buvo praktiškai nevaldomi – su skolininku galėjo daryti ką tik panorėję, todėl pats laikas tokiai jų savivalei užkirsti kelią. Rizikuoja abi šalys: ir ta kuri skolina, ir ta, kuri pasiskolina, tai kodėl nesėkmės atveju visą naštą turi užsikrauti tik skolininkas?

Naujieji pakeitimai ir numatomas Fizinių asmenų bankroto įstatymas gal kažkiek ir sugriežtins skolinimosi sąlygas, tačiau tai į naudą visiems. Nebebus taip masiškai ir tinkamai neįvertinus rizikos skolinama, o mažiau paskolų nepūs tokių kainų burbulų, kuriuos turėjome prieš 2 metus. Visa tai leis išvengti didelių nekilnojamojo turto kainų svyravimų ateityje, todėl ir už tam tikrą kainą įsigytas turtas nenuvertės tiek, kad jį pardavus nebus galima padengti skolos bankui. Kitaip sakant, iš griežtesnių skolinimosi sąlygų išloš visi. O tie numatomi Civilinio kodekso pakeitimai nėra tokie drastiški, kaip bankai dabar bando juos pavaizduoti. Normalioje išsivysčiusioje šalyje tai yra norma ir niekas tame reikale nemato didelių problemų. Bet čia juk Lietuva… čia galioja savos taisyklės, kurių keisti, milijonus  iš mūsų uždirbantys bankai nieku gyvu nenori. Tačiau juk geri laikai visiems kažkada baigiasi..?

Komentarų: 2

  1. scania - 2010-04-30

    Man labai gražu šioje istorijoje tai, kad Premjeras aiškiai pasakė: „jei taip padarysim, tai bankai pakels mokesčius sąžiningiems“.
    Tai yra, Premjeras davė suprasti, kad bankai gali daryti bile ką, bile kaip – ir tai jiems GALIMA :D
    Jei kažkada, istorijos pradžioje, bankai gal ir buvo industrijos ir visos ekonomikos variklis, tai dabar labiau panašėja į vėžį. Kelia krizes, pučia burbulus, reketuoja sąžiningus, ima mokesčius už tai, kad ima mokesčius…
    Tai ne Lietuvos bėda, tai planetos rykštė :D

    [Atsakyti]

  2. 2010 04 29 Naujienos « Bankų naujienos - 2010-07-19

    [...] Seimas ėmėsi tramdyti bankus. Šie – spyriotis… Balandis 29th, 2010 | Kategorija: [...]

Rašyti komentarą