PSD. Mokestis skaičiuojamas kartais

cal2010-09-24  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Kiek kartų vienu metu žmogus gali sirgti? Teisingai… klausimas, kaip pasakytų vienos populiarios humoro laidos herojės, visai ne į temą. Tačiau pasirodo, pagal Lietuvos valdžią, žmogus vienu metu gali sirgti tiek kartų, kiek tik jis ką nors legalaus veikia gyvenime. Paprastas pavyzdys.

Žmogus dirba pagal darbo sutartį ir gauna atlyginimą. Visai nekuklus procentas nuo jam išmokamo atlyginimo yra pervedamas mūsų senelių geradarei SODRAI ir aišku nepamirštama paremti ir ligonių kasos. Neva už apsilankymą pas gydytoją, jei tarkim netikėtai susilaužytum koją ar pasigautum kokių šiaip nedraugiškų mikroorganizmų, kurie pridarytų ko nors negero tavo organizmui. Viskas atrodo normalu ir suprantama. Bet štai tas pats žmogus sugalvojo, kad po darbo, ar poilsio dienom, jis nori užsidirbti papildomai ir kaip doras bei sąžiningas pilietis, kad ateityje būtų išvengta bet kokių, sankcijomis galinčių virsti santykių su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, savo veiklą užregistruoja toje pačioje mokesčius administruojančioje įstaigoje ir įsigyja taip vadinamą verslo liudijimą. Susimokėjęs pakankamai normalią suma už vieną A4 formato lapą, išgirsta ne itin malonią žinią – pasirodo savo sveikatą teks apsidrausti dar kartą. Paprastai tariant – antrąkart mokėti Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Už kiekvieną mėnesį po 72 Lt. Na, gerbiamas Ministre Pirmininke A. Kubiliau ir visa jo kompanija. Paaiškinkit tūlam lietuviui runkeliui, už ką šitas mokestis? Ir koks man, kaip mokesčių mokėtojui ir potencialiam ligoniui skirtumas, jei aš būsiu draustas vieną kartą ir jei būsiu draustas du kartus? Atsakymas turbūt aiškus visiems – ogi visiškai jokio! Skirtumas tik tas, kad aš labiau paremsiu valstybę.

Na, gerai… Kaip doras ir sąžiningas valstybės pilietis ir Lietuvos patriotas, pagelbėsiu Lietuvai ir jos biudžetui bei su didžiule skyle gyvenančiai SODRAI. Gal ir galima sumokėti tą dvigubą mokestį. Bet štai po mėnesio, tas pats žmogelis, staiga nusprendžia išnuomoti senelio jam paliktą vieną kambario butuką. Ir čia, vedinas visų anksčiau išvardintų patriotinių paskatų, jis vėl veria tos pačios inspekcijos duris ir atsispausdinęs eilės bilietą sėdasi šalia besišypsančios specialistės. Prisėdęs, drąsiai rėžia savo norą įregistruoti dar vieną veiklą ir taip gauti antrąjį verslo liudijimą. Specialistė, su ta pačia nuo veido nedingstančia šypsena vėl paskaičiuoja kiek šis pilietiškas ir sąžiningas Lietuvos vaikas turi susimokėti už patį verslo liudijimą ir maloniai primena apie būtinybę trečią kartą apsidrausti savo sveikatą ir galbūt kadanors būsimus vizitus pas gydytojus. Trumpai tariant – žmogus ir vėl (jau trečią kartą) turi mokėti po 72 Lt. per mėnesį!

Na, sunkiai įmanoma suprasti, kas per žmogus galėjo sukurti tokius įstatymus ir kaip galima ne tik, kad šitaip plėšikauti, bet ir vieną ir tą patį daiktą, tai yra žmogaus sveikatą, apdrausti tiek kartų, kiek tik žmogus kažką bando nuveikti gyvenime. Nes juk realiai, tai visiškai niekas nesiskiria: ar žmogus yra draustas tik vieną kartą, tai yra kai dirba tik pagal darbo sutartį, ar draustas tris kartus, tai yra turi du verslo liudijimus ir dar dirba pagal darbo sutartį.

Kai visame normaliame ir civilizuotame Pasaulyje yra apmokestinamos pajamos, Lietuvoje kažkodėl apmokestinama sveikata arba sveikatos apsaugos paslaugos. Ir svarbiausia – apmokestinti gali neribotą skaičių kartų. Nors nuo to visiškai niekas nepasikeis. Ar kas nors galėtų sugalvoti geriau? Tikrai vadovėlio verta mokesčių sistema.

Komentarų: 6

  1. just - 2010-09-24

    Ok, ir vėl paklausiu, o kuom čia tokie šventieji turi būt visokie verslo liudijimai, individualios veiklos ir t.t.
    Pvz. dirbu darbe, išskaito iš algos ~40% mokesčių, sunkiai pragyvenu ir sugalvoju papildomai prisidurti, įsidarbinu dar ir antroje darbovietėje. Ir įsivaizduojat, ten man irgi nuo algos 40% nuskaičiuoja. Tai kur teisybė? Čia irgi antrą kart ir už sveikatos draudimą, ir už pensiją susimoku. Jau ir taip dabar valstybę pagrinde dirbantys išlaiko, kuriems sukrauta didžioji dalis mokesčių, kai tuo tarpu kai kas su visokiais verslo liudijimais sugeba milijoną užsidirbt sumokėję viso labo 1000lt mokesčių.

    Tikrai neteisinu vyriausybės, kad esanti sistema yra ideali, tik nereikia prisidengiant kojines mezgiančiom bobutėm teisinti tuos, kurie sugeba šimtus tūkstančių užsidirbt sumokėdami centus.
    Buvo padaryta nesąmonė su tais PSD, bet tikrai ne tokiais metodais reikia prieš ją kovot. Geriau pasukt smegenėles ir pasiūlyt geresnį variantą

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Šiaip jau nuo algos išskaičiuoja ne 40 % o tik ~28 % proc. Pagrindines įmokas SODRAI sumoka darbdavys… Bet ne esmė. O esmė ta, kad kai gauni atlyginimą, tai bent jau išskaičiuoja tam tikrą sumą, procentine išraiška… Tai yra tam tikrą dalį nuo tavo pajamų. Viskas būtų beveik normalu – susimoki nuo realiai gautų pajamų.
    Verslo liudijimų atveju – visiškai nesvarbu, gavai tu tą mėnesį pajamų ar ne. 72 Lt vis tiek privalai susimokėti. Ir svarbiausia – už ką! Ogi už tą patį, ką ir to nemokėdamas gauni. Tai yra sveikatos draudimą, nors jau esi apdraustas.
    Įdomu kuris čia su verslo liudijimu milijoną užsidirbo? Pasiekus 100 tūkst per metus, tuoj skaičiuojamas PVM, o iš to seka ir kitos mokestinės prievolės.
    Trumpai tariant – mokesčiai, kaip ir visame pasaulyje turi būti mokami nuo pajamų, o ne keliskart mokama už vieną ir tą patį dalyką – sveikatos draudimą, negaunant visiškai nieko daugiau.

    [Atsakyti]

    just atsakė:

    nelogiška čia nei vienu, nei kitu atveju. Pvz aš norėčiau turėt vieną darbą puse etato, nuo tų 400lt nuskaičiuotų mokesčius, būčiau tada jau draustas, o kitam darbe gaučiau 10k algą, bet nuo jų neskaičiuotų mokesčių nes jau anoj darbovietėj apdraustas esu.
    ironiškai žiūrint į visą tai, blogiausia kad PSD vadinamas draudimu. Pavadintu tiesiog dar vienu mokesčiu ir nekiltų niekam tiek klausimų :)

    Bėda ta, kad užsiimant VL ir IV daug lengviau nuslėpt pajamas, nei dirbant pagal darbo sutartį. Dėl to buvo sugalvota kaip kitaip iš jų $ išlupt, nesvarbu jie gauna pajamų ar ne.

    Daug pastangų pakeisti situaciją deda buhalterių asociacija(www.nbasociacija.lt/), kelis kartus skaičiau tikrai gerus jų pasiūlymus. Bando atvert akis jie valdžiai, ir tai atneša daug daugiau naudos, nei tokie paveršklenimai kaip čia dabar kojines mezganti bobutė turės 2 kartus už draudimą mokėt, bet vistiek vaistų nemokamai negaus.

    [Atsakyti]

  2. albis - 2010-09-24

    tai ir yra apmokestinamos pajamos – 6 proc. sveikatos mokestis nuo pajamu. kai pajamos nenuspejamos, t.y. ditbi su verslo liudijimu – yra fiksuotas mokestyis – 72 lt. Kas cia nesuprantamo ? Man atrodo straipsnis ne visai i tema..

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Jei viskas suprantamo, kodėl tada parduotuvėj už pieną nemoki tris kartus? Juk galėtum… pasiimi pakelį pieno, ir kiekvieną kartą kai iš jo atsigeri, susimoki maksimai už visą pakelį. Lygiai tas pats ir su draudimu: draudimas vienas, o moki už jį kelis kartus… tik čia visai nesvarbu ar tu gersi tą pieną, ar ne. Mokėti vis tiek reikia.

    [Atsakyti]

  3. albis - 2010-09-24

    Todel kad pieno pirkimas nera draudimas. PSD draudimo imoka priklauso nuo pajamu. Negi zmogus turintis 10k pajamu per menesi mokes 72 lt? Jei auga pajamos, auga ir imoka. Arba oficialu atlyginima gaunantis 1000 lt, o dar turintis versla ir kelis patentus, ir uz tai „prisiduriantis“ keliolika tukstanciu, vistiek turetu ,moketi tuos 6 proc. nuo 1000 lt??
    Augant pajamoms, auga ir mokestis. Tad toks principas yra galiojantis.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą