Kiek kainuoja mobilusis internetas

cal2010-09-28  tagŽymos: , , ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Šiandien (2010-09-28) telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ išplatino pranešimą, kuriame pasigyrė, kad per vasarą net 7 kartus padidino mobiliojo interneto paketų pardavimus. Deja, šioje informacijoje nė žodžiu neužsimenama apie bendrą tokių pardavimų kiekį, todėl logiška būtų manyti, kad šioje rinkoje ši bendrovė nėra lyderė. Tokias įžvalgas tik dar labiau sustiprina trijų pagrindinių Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių, teikiančių mobiliojo interneto paslaugas, kainodara, kurią šiek tiek susistemintą pateikiame lentelėje.

Omnitel Bitė Lietuva Tele2

Internetas telefone

100 MB 12,20 Lt/mėn 5 Lt/mėn 5 Lt/mėn
1 MB kaina 0,122 Lt 0,050 Lt 0,050 Lt
Papildomo 1 MB kaina viršijus limitą 1,02 Lt 0,15 Lt 0,15 Lt

Internetas kompiuteryje

3072 MB (3 GB) 39,65 Lt/mėn 29 Lt/mėn 29 Lt/mėn
1 MB kaina 0,012 Lt 0,009 Lt 0,009 Lt
Papildomo 1 MB kaina viršijus limitą 0,012 Lt 0,010 Lt 0,010 Lt

Palyginimui buvo pasirinkti bendrovių siūlomi mobiliojo interneto planai, suteikiantys vienodą kiekį duomenų: 100 MB ir 3072 MB. Kadangi pirmajam planui duomenų kiekis yra labai nedidelis, bendrovės šį planą siūlo tiems klientams, kurie internetu naudojasi tik telefone.

Antrasis planas siūlomas tada, kai mobilųjį internetą planuojama naudoti kompiuteryje.

Visi duomenys paimti iš operatorių svetainių, 2010 metų rugsėjo 28 dieną. Į ryšio kokybinius parametrus neatsižvelgta, tačiau dar nuo seno gyva nuomonė, kad geriausia ryšio kokybė yra „Omnitel“ tinkle, kiek prastesnę mobiliojo ryšio kokybę turi bendrovė „Bitė Lietuva“ ir trečioje vietoje pagal mobiliojo ryšio kokybę lieka bendrovė „Tele2“.  Laikykime, kad tai pakankamai teisinga ir verta dėmesio nuomonė.

Taigi, kaip matome, abiem atvejais, brangiausiai savo paslaugas siūlo ta pati „Omnitel“, kai tuo tarpu likusių dviejų operatorių kainodara yra identiška.

Kaip savo anksčiau minėtame pranešime teigia UAB „Omnitel“, tokį mobiliojo interneto paketų pardavimų gausėjimą lėmė išaugę išmaniųjų telefonų pardavimai. Ir iš tikro. Ši bendrovė dar vasaros pradžioje rinkai pasiūlė naujausius išmaniųjų telefonų modelius, pakankamai palankiomis kainomis ir sąlygomis. Aišku, kad tai privalėjo išauginti ir mobiliojo interneto pardavimus. Tačiau ar tokia strategija pasiteisins bendrovei esamomis ekonominėmis sąlygomis? Įsigyti telefoną palankiomis sąlygomis yra viena, tačiau, kad naudotis visais jo teikiamais privalumais, yra reikalingas mobilusis internetas, kuris šios bendrovės tinkle yra brangiausias iš visų trijų, jį siūlančių operatorių Lietuvoje. Žinoma, „Omnitel“ iš to tikisi papildomai uždirbti, tačiau ar klientai nepasijus permokantys už mobiliojo interneto ryšį? Ypač kai kainos skiriasi beveik dvigubai.

Tiesa, ką tik aprašytus bendrovės „Omnitel“ planus nesunkiai išduoda ir su išmaniaisiais telefonais siūlomi mokėjimo planai, pagal kuriuos suteikiama 1 MB ar 10 MB duomenų. Savaime aišku, kad tai juokingai mažas kiekis duomenų įsigijus išmanųjį telefoną. Klientai yra tiesiog priversti papildomai užsisakyti mobiliojo interneto planą, kuris suteiktų galimybę persiųsti daugiau duomenų. Ir tai aišku papildomai kainuoja. Todėl tas 7 kartų augimas, daugiau yra priverstinis ir išdava bendrovės taikomos kainodaros.

Komentarų: 8

  1. Romas - 2010-09-29

    Visiskai normalu, kad uz geresne kokybe mokam siek tiek daugiau. o kainu skirtumas minimalus, taciau kokybe skirtumas didelis. apskritai tele2 itraukimas cia tai lygiai taip pat kas bmw vs mercedes vs kia

    [Atsakyti]

  2. Viliukas - 2010-09-29

    Nesuprantu, kur staipsnio autorius izvelgia problema, juk akivaizdu, kad uz geresne kokybe tenka moketi siek tiek daugiau, nebent jam aktualu gauti itartinos vertes produkta uz mazesne kaina, o paskui moketi dvigubai norint jos atsisakyti ir isigyti nauja

    [Atsakyti]

  3. Marijus - 2010-09-29

    Manau Bitė’s mobilus internetas kokybe panašus į Omnitel. Bet kad tele2 laiko tas pačias kainas kaip ir Bitė tai nenormalu. Tele2 dar iki normalaus mobilaus interneto labai toli.

    [Atsakyti]

  4. Olia - 2010-09-29

    Turiu as omniteli, o kaimynas bite. Abu gyvenam konstitucijos pr., pas mane veikia dvigubai greciiau :)

    [Atsakyti]

  5. Ramunas - 2010-09-29

    Manau, kad tai yra aisku, jog uz greitesni interneta turi moketi atitinkama kaina. Lygiai tas pats buvo laikais, kai naudojome Telekomini interneta: uz greitesni greiti moki daugiau, tai yra rinkos priimta. Kai konkurencija padideja, tam tikroje sferoje, kainos pradeda kisti, bet kolkas interneto greicio sferoje Omnitel nepralenkiami. Naudojausi Bites 3k greitesniu internetu, minutei pamasciau, jog grizau i gudzius 97m. kai interneto greitis prilygo vezlio judejimui.
    Man atrodo autorius susipainiojo rasydamas, arba tiesiog yra atitrukes nuo realybes (not up to date)

    [Atsakyti]

  6. Simonas - 2010-09-30

    Man cia nieko keista, Omnitel teikia greiciausia mobiluji interneta Lietuvoje, todel nereikia tiketis moketi tiek pat kiek uz letapediska Bite!!! Nes pats nesenai naudojausi Bite Lietuva internetu, jis tragiskas, o kaina nedaug skyresi, todel pats nesu nustebes, kad rinkoje uz kokybe moki siek tiek daugiau. Man atrodo visi tai supranta. Pavizdys galime paimti Tele2 ir Bite.. Tele2 kaina zema, taciau rysys ir aptarnavimas labai prasti, todel jeigu dirbdamas ar kasdieniniam gyvenime naudoji Tele2, tai reiskia sumazinta produkyvuma darbe, kadangi budamas be rysio negali komunikuoti su isorine aplinka. Viskas labai paprasta: Rinkos kokybe diktuoja tai paciai rinkai kaina.

    [Atsakyti]

  7. Grantas - 2010-09-30

    Kur jūs visi matote tą kokybės skirtumą tarp Omnitel ir Bitės mobiliojo interneto kokybės, tai nesuprantu. Viskas priklauso nuo vietos kur esi. Turim ne vieną tiek Omnitel, tiek Bitės mobiliojo interneto abonentą, tačiau, kad kažkokių ryškių skirtumų būtų – tikrai nepastebėjom. Tik kaina. O jei dvigubai didesnė kaina jums yra neaktuali, tai matyt tikrai neturit poreikio taupyti… Sutinku kad už kokybę reikia ir galima sumokėti, tačiau jei bandysit įtikinti, kad Omnitel mobiliojo interneto kokybiniai parametrai yra dvigubai geresni nei Bitės… tai nevarkit, nes tai tikrai ne tiesa. Ir tai jokia painiava ar tuo labiau atitrūkimas nuo realybės…

    [Atsakyti]

  8. Abonentas - 2010-11-14

    Visada vyravo nuomone, kad Omnitel geriausias rysys…
    Ir pats juo naudojuosi. Nieko panasaus! Net dvejose darbovietese (viena ju – miesto centre) pastovios problemos su tuo isgirtuoju omniteliu. O idomiausia tai, kad Tele2 veikia puikiai ;).
    Taigi, laikai keisiasi…

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą