Dar kartą apie mokesčius

cal2011-01-10  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Mokesčiai… Šis žodis, kaip ir visa jo prasmė, tikriausiai ne vienam iš mūsų, mažų mažiausiai, nėra itin malonus. Kaip ten bebūtų, tačiau kalba juk eina apie uždirbtus pinigus, kuriais reikia pasidalyti su valstybe. Paprasčiau tariant – dalį jų tenka paaukoti bendriems valstybėms interesams. Ir visai ne be reikalo sakau paaukoti, nes apie kažkokios naudos gavimą už tuos sumokėtus tūkstančius, vargiai būtų galima kalbėti. Paviršutiniškai galime pažvelgti už ką mes mokame ir ką už tai gauname:

1. Sveikatos apsauga. Beveik už viską tenka mokėti ar primokėti. Nekalbant jau apie „pakištukus“ gydytojui ar kitam, medicinos paslaugas teikiančiam, personalui.

2. Socialinė apsauga. Ar 45 proc. nuo tavo atlyginimo yra ta suma, kuri leistų tau susirgus normaliai pragyventi? O gal 600 litų bedarbio pašalpa leistų normaliai gyventi, kol susirasi kitą darbą? Apie kažkokias pensijas net nekalbu, nes dabartinėmis sąlygomis žmonės stengiasi tik išgyventi, visiškai negalvodami apie kažkokią pensiją, kuri galbūt bus mokama po keliasdešimties metų.

3. Švietimas. Daželiai, lopšeliai ir kitos ikimokyklinės įstaigos kainuoja mažiausiai pora šimtinių per mėnesį. O kur dar papildomos priemonės vaiko ugdymui? Situacija ne itin gerėja ir vaikui pradėjus lankyti mokyklą – tenka mokėti ne tik už knygas, mokymo priemones, tačiau ir „mestis“ klasės remontui, ar kaip kitaip paremti mokyklą. Apie mokymąsi po vidurinės jau net kalbėti neverta. Tai net oficialiai įteisinta, kaip mokama paslauga.

4. Gatvių, kelių ir pačių miestų, miestelių priežiūra. Kaip už mūsų pinigus atliekami visi šie darbai, akivaizdžiai įrodo situacija miestuose ir keliuose šią žiemą.

5. Spec. tarnybos. Na, čia vienintelė vieta, iš kurios galima sulaukti pagalbos. Bet ir tai… Kol greitoji pagalba ar policija atvažiuos, kartais gali ne tik kojas užverst, bet dar ir tuščiomis kišenėmis likti. Gerai dar kad bent nuo kaimyno namo ir tavasis nespės visai sudegti, kol iš savivaldybės centro kokia, dar puikiai TSRS laikus menanti, gaisrinė mašina atvažiuos. Tiesa ir ta pat gali būti tuščia, nes gaisrininkai, kaip užimti žmonės, gali būti nespėję vandens prisipildyti.

6. Krašto apsauga. O kas čia mus puls? Nuo ko mus saugoti? O jei ir puls kokia didžioji kaimynė, tai per pusdienį viską nuo žemės nušluos, nespėjus mums nė tų kelių tūkstančių kareivėlių ant kojų sukelt. Na, taip… yra NATO. Tačiau tik ji ir tegalėtų mums padėti.

7. Vienintelis dalykas, kuris tikrai klesti už mokesčių mokėtojų pinigus, yra visas valstybės biurokratinis aparatas. Šitas tikrai pats savimi pasirūpina ir visai nesidrovėdamas švaistosi mūsų su valstybe pasidalintais milijonais. Tačiau paprastam eiliniam piliečiui iš to naudos – apskritas nulis.

Taigi. Kyla natūralus klausimas: už ką aš valstybei turiu mokėti mokesčius? Kokias paslaugas ji man už tai suteikia? Kaip matyti iš aukščiau išvardintų punktų – normaliam ir sąžiningam žmogui, iš tų paslaugų daugiau kančios nei naudos. Nesakau, kad paslaugos nėra teikiamos, tačiau kaip jos teikiamos? Kiek iš to mes, mokesčių mokėtojai, gauname naudos, o kiek žalos?

Pats valstybės aparatas vėl nežinia kam skirtas. Štai kad ir mokesčių administravimas. Ponai ministrai, seimo nariai ir visi kiti valstybės pareigūnai, kurie turite ir galite kažką padaryti, kad mums gyventi būtų bent kiek geriau. Kreipiuosi į jus su paprastu prašymu: bent pačią mokesčių sistemą padarykite tokią, kad eiliniam valstybės piliečiui būtų paprasta jums sumokėti mokesčius. Nes su dabartine mokesčių sistema ir visu jos aptarnavimu, galima ne tik galvą nusisukti bet ir visai be jos likti.

Nesenai teko lankytis mokesčių inspekcijoj vienu paprastu klausimu – norėjau tiesiog konsultacijos dėl mokesčių sumokėjimo. Nors kalbėdamas su mokesčių specialistu užtrukau vos 10 minučių, tačiau eilėje laukiau daugiau nei dvi valandas: aštuoniose darbo vietose dirbo vos du specialistai. O ir po konsultacijos klausimų liko ir kilo daugiau, nei gavau atsakymų. Kam reikalinga tokia mokesčių sistema, kurios nesupranta net patys mokesčių administratoriai? Negi taip sudėtinga sukurti paprastą ir aiškia mokesčių sistemą, kuri būtų aiški net pradinukui. Kam tiek tų įvairiausių kodų, straipsnių, pataisymų, papildymų, išlygų ir dar bala žino ko? Negi negalima mokesčių skaičiuoti paprasta procentine išraiška, o internete sukurti skaičiuoklių, kurių pagalba būtų galima paprastai ir greitai suskaičiuoti kiek mokesčių reikia sumokėti. Visai nesvarbu ir kaip tuos mokesčius pavadinat – mokesčių mokėtojui tai visiškai vienodai. Būtų viena suma, kurią mokesčių mokėtojas sumokėtų, o patys jūs jau ten dalinkitės ją kaip norit.

Bet ne. Valdžia ir šį procesą sugadino tiek, kad net patys mokesčių administratoriaus specialistai nebespėja susigaudyti. Kam reikalinga tokia biurokratinė mašina, kad net pati nesupranta ką daro? Ir ko paskui stebėtis, kad nesurenkama mokesčių? Iš kur jų surinksi, jei net paaiškinti niekas negali kiek ir kokių mokesčių reikia sumokėti. O jei ir paaiškins, tai dar nebūtinai reiškia, kad tai bus tiesa, ko pasekoje vėliau galima susilaukti griežtų sankcijų. Trumpai tariant, šiandien Lietuvoje beveik visomis prasmėmis yra geriau mokesčių nemokėti: ir problemų mažiau, ir piniginė pilnesnė. Deja, nuo kai kurių mokesčių išsisukti niekaip nepavyks. Juos sumokame pirkdami prekes ir paslaugas. Tačiau naudos iš to Lietuvos piliečiams labai jau nedaug.

Komentarų: 6

  1. Dalius - 2011-01-10

    Nesutinku kad iš mokesčių nieko negaunam. Kelius visgi turim.. kad ir nelabai kokius. „sistema“ irgi dirba.. nors ir braškėdama.

    O va kad su moesčiais pas mus viskas labai suvelta tai tiesa.

    Vienintelis ženklus pagerėjimas per paskutinį dešimtmetį.. kad VMI ir Sodros personalas patapo mandagus. Kalba maloniai, ir stengiasi (bent išoriškai padėti). Tik kartais kompetencijos pritrūksta, nes motyvacijos nelabai yra.

    P.S. nemokant mokesčių piniginė tampa storesne :)
    P.P.S. su VMI reikėtų konsultuotis tiktai raštu. Jei vėliau kiltų problemų… neįrodysi ką tau koks klerkas pasakė, o oficialus raštas gali padėti.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Apie akcizus todėl ir neužsiminiau… Bent kažkiek galim pasigirti prieš kaimynus, kad turim pakankamai neblogus kelius. Bent jau pagrindinius, krašto… Nors aišku palyginti su akcizų dydžiais, galėtų būti ir dar geresni. Tačiau miestų gatvėms tas tikrai negalioja. Jei didesni miestai dar šiek tiek sugeba „pasiremontuoti“, tai dažname mažesniame miestelyje tik pagrindinė gatvė „pravažiuojama“. Visos šalutinės – baisiau nei pakabos patikra.
    Dėl konsultacijų raštu, tai jau senai aišku, tačiau kam visas šitas aparatas? Tik raštus rašinėti? Kam tada tos konsultavimo tarnybos ir visi ten sėdintys žmonės? Už ką mes jiems mokame atlyginimus?

    [Atsakyti]

  2. just - 2011-01-10

    1. Reikia atsikratyt tos iliuzijos apie „nemokamą“ gydymą, nes jo tikrai nėra ir nebus. Bet kad didžioji dalis jo kompensuojama, tai nesiginčyk. Labai gerai, jei per gyvenimą rimčiau nesusergi, bet jei pasidomėtum kiek realiai kainuoja bet kokia rimtesnė operacija, be jokių kompensavimų, gal biški kitaip šnekėtum. O jei ir nesirgsi jaunas, tai vistiek pensijai artėjant tapsi dažnas poliklinikų klientas.
    Atsimenu viešint USA pirmas dalykas ką perspėjo vietiniai, jei kas atsitiks nekviesk greitosios, nebent tikrai miršti. Jei lūžo koja, žliaužk geriau pats, nes atvažiavus neišsimokėsi visą gyvenimą. Ir ne iš vieno žmogaus panašias istorijas girdėjau. Buvo ir spaudoj ne vienas atvejis, kaip koks slidinėtojas Austijoj koją nusilaužia, grįžta namo, ir ten jį arba jo draudimą pasitinka sąskaita 200 000 litų už 3sav gydymą. Aišku ydų daug šitoj sistemoj, bet viską sutvarkyt kad eiliniam piliečiui atrodytų gerai, neįmanoma.

    2. Čia tikriausiai didžiausia problema.. Reformuot visą Sodrą reikia būtinai, bet neįsivaizduoju valdžios, kuri tam ryžtusi.

    3. Vienintelė bėda (iki)mokykliniam ugdyme – darželių trūkumas. Daugiau kaip ir viskas tvarkoj. Išlaikyt visas mokyklas, mokytojus ir visa kita tikrai laaabai daug kainuoja. Su tokiu biudžetu dar ne tokia prasta situacija mokyklose. Apie universitetus per daug nesinori kalbėti, dar neaišku kaip pasibaigs šita reforma, bet fatkas, kad universitetų per daug.

    4. Net nžn ką pasakyti.. Bendra situacija keliuose tikrai nebloga, apie šią žiemą vargu ar galima ką nors sakyti, nes iškrito rekordinis kiekis sniego per 50m. Prisipirkt technikos kad pasiruošt tokiai situacijai? Ką su ja veikt likusius 20m. jei nebus kur panaudot? Pasižiūrėjus į kitas šalis, tikrai ne prasčiau atrodom. O ir šiaip, ką čia kabėti, kai žmonėms SAVO kiemo nusikasimas didžiausia sensacija, ir vos ne žurnalistus kviečia kad fotografuotų..

    5. Realių faktų, ypač apie gaisrines žinai? Senos technikos likę gal 10%. Paklausinėk žmonių realiai su jų darbu susidūriusiu, gal kitokia nuomonė susidarys.

    6. Čia net pagirt LT derybinikus reikia, kad išsiderėjo tokias sąlygas stojant į NATO. Dar dabar man atrodo visų kriterijų neatininkam ir neskiriam lėšų kiek reikėtų. Jei siūlai išvis išstot iš NATO ar net visiškai naikint bet kokią kariuomenę tai nediskutuosiu (arba labai ilga diskusija gautusi).

    7. Priminsiu situaciją, kuri buvo ypač paplitusi dar prieš 3 metus, kai kas trečiam konkurse į valstybės tarnybą net neatsirasdavo norinčių dalyvaut, o visi tokius durneliais vadindavo, kad už tokią algą dirba.
    Darbuotojų skaičių valstybiniame sektoriuje tikrai reikia mažinti, bet algos, ypač žemiausiame sektoriuje jokiu būdu.

    Yra dvi problemos:
    - mažai mokami/slepiami mokesčiai
    - blogai išnaudojami/išvaistomi surinkti mokesčiai.
    Blogai, kad abi problemos tik didėja. Pablogėjus mokesčių surinkimui, didinami patys mokesčiai, tada jie dar daugiau slepiami.. Būtų idealu, jei pagaliau viskas apsiverstų 180 ir pamažu pradėtų mažėti mokesčiai ir tada pradėtų mažėtis šešėlis. Kada tas įvyks – nežinau. Faktas, kad dabar ~70% darbingo amžiaus žmonių vienu ar kitu būdų slepia mokesčius.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Sutinku, kad medicina daug kainuoja. Tačiau bet kuriuo atveju, jei jau moku jai iš savo uždirbtų pinigų, noriu ir kokybiškų paslaugų. Kitaip, vėl grįžtu prie savo pastebėjimų, netenka prasmės mokėti mokesčius.
    Sukurti naujų mokesčių ir jų reikalauti nėra sunku, tačiau padaryti, kad tie mokesčiai būtų mokami ir žmonės juos bent kiek noriau mokėtų, įžvelgdami bent kokią naudą, kur kas sudėtingiau. Galima apmokestini ir orą, juo juk visi kvėpuojame, tačiau mokesčiai turi būti kažkuo grįsti, ir tas kažkas, paprastai vadinamas nauda. O dabar gaunasi taip, kad sumoku visus mokesčius ir vistiek susirgęs turiu mokėti už gydymą, duoti kyšį gydytojui ir t. t.
    Sutinku, kad universitetų per daug ir kad darželių trūksta. Tačiau ir apie kokybę dar reikia pakalbėti bei apie sąlygas vaikams mokytis. Mokytojų atlyginimai dar ne viskas. Bet šiaip iš esmės sutinku, kad vidurinis mokslas dar pakankamai neblogam lygyje, lyginant su kitomis valstybės mums neva garantuotomis paslaugomis.
    Kelius dar turim tikrai ne pačius blogiausius (nors ir gerokai permokėję), tačiau miestų gatvės, ypač mažesnių, dažnai blogesnės būklės už kaimų šunkelius. Reta kuri savivaldybė tinkamai pasirūpina savo miestų ir miestelių gatvėmis. Nebent kiek pavasariais palopo. Tačiau jei važiuodamas gali įkristi į pusmetrinio dydžio duobes ir pradurti padangas ar sugadinti visą važiuoklę, nepavadinčiau to bent kiek pakenčiama būkle. Tas pats ir su gaisrinėm. Gal didieji miestai ir turi atnaujintą parką, tačiau daugelis mažųjų miestelių važinėja su tarybinėmis mašinomis, kuri daugiau negu 80 km per valandą tikrai neišspaudžia. Tai tikrai patikrinta ir tiesa. Ir tokių mašinų tikrai daugiau nei 10 proc. per visą Lietuvą.
    Dėl įstojimo į NATO sąlygų nesu garantuotas, tačiau jei reiktų skirti 2 proc. nuo BVP, kaip yra susitarta, tikrai nesakyčiau, kad tokios sąlygos yra geros. Tačiau ką tiksliai žinau, kad bent jau ikikriziniame laikotarpyje, tai atlyginimai Krašto apsaugos sistemoje buvo tikrai nepamatuotai per dideli. Už „žaidimus apie karą“ mokėti po 3-5 tūkstančius į rankas – Lietuvai tikrai per didelė prabanga. Tai neliečia tų, kurie tarnauja ne Lietuvoje. Šie tikrai nusipelno gero atlyginimo, nes rizikuoja savo gyvybe.
    Nereikia ir tos valstybės tarnybos taip užjausti. Lyginant darbų apimtis ir visokių priedų ir priemokų galimybę, tai su privačiu sektoriumi net ko lyginti nėra. Natūralu, kad jei žmogus per dieną nieko neveikia, tai ir atlyginimas negali būti didelis. O tie kurie iš tikro dirba (paprasti eiliniai valstybės tarnautojai, neturintys užnugario), tiems gal ir nėra taip gera ir joje, tačiau jei žmogus daugiau nieko nesugeba, o tik kasdien kartoti tas pačias operacijas, tai gal ir apie tą kelių tūkstantį atlyginimą nėra čia gražu kalbėti?
    Mokesčiai nebūtų slepiami jei žmonės turėtų iš ko gyventi: normaliai pavalgyti, apsirengti ir galbūt dar šiek tiek pasitaupyti ar išleisti pramogoms (kaip išsivysčiusiose šalyse). Tačiau jei žmogus priverstas taupyti kiekvieną litą net pirkdamas maistą, nes gali neužtekti užsimokėti už butą, ar tuo labiau kasdien išvis bijoti, kad bus atleistas iš darbo, tai nesunku spėti, kurioj vietoj jam tie mokesčiai ir tas legalumas. O jei ir tie patys dar vos ne už orą, tada ir ta paskutinė kibirkštėlė būti sąžiningu dingsta. Ypač jei dar sugalvoji apsilankyti mokesčių inspekcijoj.

    [Atsakyti]

    just atsakė:

    Labai įdomu, kas pasikeis po 2012 rinkimų. Nors aš esu už tai, kad valdžioje liktų konservatoriai ir toliau vykdytų savo politiką, bet iš dalies labai įdomu pamatyti, ką padarytų (pridarytų) atėjusi kita valdžia. Tikrai įdomu, kokių priemonių jie imtusi, ir kaip tos priemonės veiktų realybėje. Ar tikrai sumažinus mokesčius, juos pradės labiau mokėti? Ar nebus taip kaip su viešbučiais ir sumažintu PVM? Ar Lietuvos valstybė pajėgi mažinti mokesčius, skatinti ekonomiką, didinti pensijas, o trūkstamus milijardus įsipareigojimams vykdyti iš kažkur skolintis? Ar TVF bus išeitis? Ar Latviai dabar geria šampaną ir džiaugiasi TVFo atėjimu?

    [Atsakyti]

    Grant atsakė:

    Beveik galima garantuoti, kad konservatoriai valdžioje neliks. O scenarijus jau dabar aiškus. Kuo arčiau bus rinkimai, tuo daugiau nuolaidų liaudžiai darys konservatoriai (jei tik dar žinoma liks valdžioje, bet manau, kad turėtų likti). Tame tarpe pensijų didinimas, kai kurių mokesčių peržiūra, lengvatų grąžinimas. Bet žmonės dar to realiai nebus pajutę, be to dar nebus pamiršę užpraeitų ir praeitų metų, tad didžioji dalis balsuos už socialdemokratus. O šie atėję į valdžią ir joje įsitvirtinę (antrais ir paskesniais kadencijos metais) palaipsniui priims populiarius sprendimus, o tai tik dar labiau prisidės prie ir taip atsigaunančios ekonomikos. O kadangi tai jau bus akivaizdžiai pokrizinis laikotarpis, tikėtina, kad tai didelės neigiamos įtakos finansinei Lietuvos būklei nepadarys. Užtai socialdemokratai galės didžiotis, kad va, mes atėjom į valdžią ir visiems iškart tapo lengviau gyventi. Nors būtent jie buvo valdžioje krizei prasidedant ir nuopelnai visai jiems nepriklausytų.
    TVF niekada nėra gera išeitis, tačiau šiuo atveju, gal latviai ir išlošė. Nelabai matau skirtumo savo iniciatyva didinti mokesčius, ar susitarus su TVF. Ir didžiavimuisi, kad esą mums pavyko išsiversti be TVF pagalbos, visai ne laikas, nes to kaina, beveik nieko nesiskiria nuo kito varianto, kai TVF būtų suteikęs paramą. O skolos aptarnavimo išlaidos už TVF pagalbą yra kur kas mažesnės.

Rašyti komentarą