Sutuoktiniai, ar pažįstate vienas kitą? (1987)

cal2009-10-26  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose LTSR Įdomybės

poraAr iš žmogaus elgesio galima nustatyti jo lytį? Patyrusiam psichologui tai nėra sudėtinga. O jums? Siūlome patiems teisingai įvertinti šias situacijas.

1. Du žmonės atidaro dėžutę saldainių. Vienas įsideda į burną visą saldainį, kitas atsikanda pasižiūrėti, kas saldainio viduje. Kuris atsikanda – vyras ar moteris?

2. Susirinko keletas žmonių, kalbasi, kažkas tvirtina, kad neatsirastų daug norinčių skristi į Mėnulį. Vienas iš esančių pritaria šiai nuomonei ir pateikia argumentų. Kitas nesutinka ir sako: „Nemanau, kad tai tiesa. Aš noriu skristi!“ Kuris iš jų taip mano – vyras ar moteris?

3. Po vakarienės vyras ir žmona skaito. Gretimame kambaryje guli sergantis jų vaikas. Vienas iš sutuoktinių pakelia nuo knygos galvą ir sako: „Nerimauji, taip? Bet juk gydytojas pasakė, kad vaikas greit pasveiks!“ Kas pastebėjo susirūpinimą – vyras ar moteris?

4. Vyras ir žmona pietauja restorane. Vienas iš jų pasirenka labai neįprastą valgį, kitas – įprastą patiekalą. Kuris iš jų smalsus smaguris?

5. Sutuoktiniai vaikšto po pramoninių prekių parduotuvę. Vienoje pusėje išdėlioti naujausi daiktai, kitoje – įprasti, išbandyti. Kuris apžiūrinės naujuosius?

6. Sutuoktiniai užeina į drabužių parduotuvę. Vienas iš jų prašo pardavėjos konkretaus drabužio, nurodydamas net spalvą. Kitas sako, kad norėtų pasirinkti. Kuris iš jų dvejoja, ką nusipirkti?

7. Baigiasi benzinas automobilyje. Vienas iš sutuoktinių sako, kad reikia sustoti prie artimiausios benzino kolonėlės. Antrasis nori nuvažiuoti iki kitos kolonėlės, kur jam labiau patinka pirkti. Kuris iš dviejų pasiruošęs rizikuoti?

8. Sutuoktiniai važiuodami pasiklysta. Vienas siūlo sustoti ir pasiklausti kelio. Kitas nori pats, neklausinėdamas žmonių, rasti teisingą kryptį. Vyras ar moteris nenori klausti kelio?

9. Benzino kolonėlės darbuotojas klausia: „Gal patikrinti Jūsų automobilyje tepalą?“ Vairuotojas sako: „Ačiū, ne, mes skubame!“ Bet antrasis iš sutuoktinių norėtų vis dėlto tepalą patikrinti. Kuris nenori gaišti?

10. Degant raudonai šviesai, prie šviesoforo trijose kelio juostose išsirikiuoja trys automobiliai. Įsižiebus žaliai, vienas iš vairuotojų stengiasi pajudėti kiek galima greičiau ir pralenkti kitus. Kas jis – vyras ar moteris?

Ir dar vienas papildomas klausimas.

Dviese žiūri labai liūdną filmą. Kas labiau įsijaučia į ašaringas scenas – vyras ar moteris?

ATSAKYMAI

1. Moteris. Psichologai taip paaiškina šį faktą: „Paprastai vyrai nėra pedantai, todėl nekreipia dėmesio į smulkmenas. O moterims įprasta domėtis detalėmis.“

2. Moteris. Ji įsitikinusi, kad visi turi sutikti su jos nuomone, nes tai vienintelė teisinga. Tokiais atvejais moterys reaguoja subjektyviai, o vyrai galvoja objektyviau.

3. Vyras. Vienas psichologas testais ištyrė didelę grupę jaunų porų. Tyrimo išvada kiek netikėta: vyrai sugeba geriau suprasti moters nuotaikas, negu moterys vyro.

4. Moteris. Tyrimai rodo, kad moterys visuomet nekantrauja išbandyti kažką nauja.

5. Vyras. Specialistų nuomone, vyras labiau domisi technikos naujovėmis ir išradimais, tai jį tiesiog traukia.

6. Moteris. Stebėjimai rodo, kad vyrai, prieš eidami į parduotuvę, nusprendžia, ką ten pirks, o moterys tai nusprendžia tik parduotuvėje.

7. Vyras. Dirbantys benzino kolonėlėse tvirtina, kad vyras pasiruošęs vairuoti iki paskutinio benzino lašo. Tai nervina moteris.

8. Vyras. Vyras paprastai įsitikinęs, jog pats žino teisingą kelią. Moteriai nebūdinga taip pasitikėti savimi.

9. Moteris. Psichologų nuomone, moterys domisi labiau žmonėmis, o vyrai – daiktais. Moterys rūpinimąsi automobiliu priskiria vyrui.

10. Vyras. Automobilis vyrams yra valdžios ir jėgos simbolis. Moteris žino kitokių būdų savo savimeilei paglostyti.

Atsakymas į papildomą klausimą.

Abu. Stebėtina, bet psichologai nustatė, jog vyrams ir moterims būdingos labai panašios, gal net vienodos emocijos. Skiriasi tik emocijų išraiškos būdai.

Na, ir kaip? Pažįstate vienas kitą?

Kiekvienu teisingu atsakymu jūs pelnėte po vieną tašką, o teisingai atsakę į papildomą klausimą, – du taškus. Susumuokite taškus. Jei surinkote jų mažiau kaip 3, neturite jokio supratimo apie priešingą lytį. Jei surinkote 4-7 taškus – neblogai orientuojatės kitų mintyse ir jausmuose. O jeigu taškų suma 8 ar net daugiau – kažin ar kas nors gali jus apgauti…

„Paraleli“ (Bulgarija)

„Mokslas ir gyvenimas“

1987, Nr. 3