ESM kovoje su nusikaltimais (1986)

cal2009-11-23  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose LTSR Elektronika ir kompiuterija

Jau penkerius metus Prancūzijos kriminalistai bando panaudoti automatiką identifikavimo tarnyboje, saugant įvairius dokumentus – asmens aprašymus, nuotraukas, daktiloskopines korteles su skaitmeniniu kodu. Praktikoje labai retai pavyksta nusikaltimo vietoje rastus pirštų atspaudus sulyginti su identifikavimo tarnyboje turimais atspaudais. Todėl stengiamasi įdiegti tokią sistemą, kuri leistų visiškai automatizuoti procesą, pradedant atspaudų aptikimu nusikaltimo vietoje iki jų sulyginimo su kartotekoje saugomais duomenimis. Dabar bandomas vienos japonų firmos sukonstruotas įrengimas su fotokamera. Kamera apžiūri prieš ją ant specialaus pagrindo padėtus atspaudus, kuris gali automatiškai suktis apie savo ašį. Taip idealiai atgaminami perfotografuojami atspaudai, o specialus kompiuteris užkoduoja gautą vaizdą skaitmenimis, nepraleisdamas nė mažiausio taškelio. Atsižvelgiama į linijų išsišakojimą, nutrūkimą ir pan. Kadangi nusikaltimo vietoje aptikti pirštų atspaudai dažniausiai būna nepilni, įrengime numatyta operacija, kuri leidžia išmesti neryškias vietas ir ištirti atspaudus dalimis. Gautus rezultatus galima greitai sulyginti su mašinos atmintyje saugomais duomenimis. Šis kompiuteris sujungtas su kitu, kuriame saugoma informacija apie kiekvieno žmogaus, kurio pirštų atspaudai pateko į duomenų banką, veiklą ir gyvenimą. Sistema pati atrenka 20-30 galimų kandidatų pagal kiekvieną aptiktą atspaudą. Dabar sistemoje magnetiniai diskai keičiami optiniais. Tada bus galima panaudoti lazerinę techniką ir per dieną išanalizuoti 500 atspaudų (dabar tik 100).

ESM vis dažniau ateina kriminalistams į pagalbą ir gaudant nusikaltėlius. Įvairūs elektroniniai prietaisai leidžia sekti įtariamą asmenį, stebėti jo kelionę automobiliu, aptikti neteisėtai įrengtą klausymosi aparatūrą.

JAV firmos „Radionics“ specialistai sukūrė kontrolinę sistemą, kurios televizijos kameros perduoda vaizdą tiesiog į policijos automobiliuose arba budėjimo punktuose esančius ekranus. Televizijos kameros videosignalai paverčiami skaitmenimis ir siunčiami telefono arba radijo kanalais. Patruliuojančioje mašinoje jie atgaminami po 17 sekundžių. Jei reikia, ta pati sistema tuoj pat padaro sekamo asmens nuotraukas.

Kalifornijoje jau išbandytas elektroninis kartografinis įrenginys, kuris nustato judančio automobilio koordinates. Nuvažiuotą atstumą fiksuoja į ratlankius įmontuoti davikliai, o ESM apskaičiuoja automobilio vietą žemėlapyje, įrašytame į magnetinės juostos kasetę. Automobilio koordinatės kinta kas sekundę. Videoindikatoriuje atgaminamas judantis žemėlapis, o trikampiu pažymėtas automobilis nejuda.

Nusikaltėliai vis dažniau naudojasi ir pasiklausymo įrengimais. Todėl bandoma sukurti įvairius blokavimo aparatus, kad telefoninio pokalbio neišgirstų svetimos ausys. Izraelio firma ,,Electric Counter Measures“ gamina skaitmeninius įrengimus, kurie telefono kanalais sklindančią kalbą paverčia sunkiai suprantamais toniniais signalais – nuo žemo vyriško balso iki aukšto moteriško soprano. Prietaisą sudaro 100×63,5 mm dydžio integrinių schemų blokas ir guminis akustinis elementas, uždedamas ant telefono ragelio mikrofono. Mikroprocesorius registruoja kalbą skaitmenine forma, išlaikydamas būdingas balso savybes, bet pakeisdamas garso dažnį. Tokie pakeitimai atliekami greičiau kaip per sekundę, todėl žmogaus klausa jų neužfiksuoja. Signalų tonalumą galima keisti jungikliu, kuris skleidžia nemalonius norinčio pasiklausyti svetimo pokalbio ausiai garsus.

JAV firma ECM gamina portatyvinius analizatorius PA-64, padedančius aptikti žemo dažnio siųstuvus ar kitokius pasiklausymo įrengimus, įrengtus patalpose, automobilių salonuose ir pan. Du jungikliai įjungia arba išjungia pasiklausymo aparatūrą, o miniatiūrinis garsiakalbis siunčia du skirtingo dažnio signalus, kurie leidžia nustatyti aptikto pasiklausymo aparato tipą.

Taigi, kriminalinė policija aprūpinama pačia naujausia technika. Tačiau nusikaltimų banga pasaulyje vis didėja…

Parengė D. Žilaitytė

Žurnalas „Mokslas ir Technika”

1986, Nr.11

Kiti kategorijos įrašai:

  1. Elektroniniai laiko matavimo prietaisai (1985) cal 2009-12-03 0
  2. Emocijos ir ESM (1986) cal 2009-11-30 0
  3. Automobilių sargai (1988) cal 2009-11-26 0
  4. Naujo tipo bangos (1986) cal 2009-11-25 0