VMI okupuoja internetą

cal2010-04-21  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Kaip šiandien (2010-04-21) cituodamas vz.lt rašo delfi.lt, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) užsimojo inventorizuot visą lietuvišką internetą. Tiksliau tą dalį, kuri uždirbą pinigus, tai yra turi tam tikrų pajamų. Nors tam, kad surasti tuos, sumanė susirinkti duomenis apie visus internete ką nors skelbiančius asmenis.

Tuo tikslu, buvo kreiptasi į didžiausias puslapių talpinimo (hostingo) paslaugas teikiančias įmones Lietuvoje ir paprašyta susistemintų duomenų apie jų klientus ir tikėtina – jų veiklą internete. Kaip rašoma minėtame straipsnyje, viena didžiausių tokias paslaugas teikiančių kompanijų „Interneto vizija“ atsisakė pateikti reikalaujamus duomenis, tačiau VMI ir toliau reikalauja minėtų duomenų.

Suprantama, kad iki šiol VMI neturėjo pakankamų išteklių tinkamai kontroliuoti internetinio verslo, tačiau prašyti visų klientų duomenų – tai jau peržengia ribas. Suteikti duomenis apie konkretų asmenį įpareigoja LR įstatymai, tačiau tai jokiu būdu negali būti taikoma visiems vienos įmonės klientams. Jau vien dėl saugumo, nes kas žino, kur tie duomenys iš VMI vėliau gali patekti. Internetas ir taip mus visus pakankamai „apnuogina“, o čia dar įpainiojama ir VMI. Be to, juk tikriausiai neatrastume nei vieno puslapio talpinimo paslaugas teikiančios įmonės kliento, kuris norėtų, kad duomenis apie jį būtų perduoti mokesčių inspekcijai. Ir visai nesvarbu, kad didžioji dalis jų neužsiima jokia komercine veikla, nors ir turi keletą savo vardu registruotų domenų, ar talpina vieną kitą puslapį.

Suprantamas ir „Interneto vizijos“ toks atsakomasis žingsnis. Paaiškėjus, kad bendrovė perdavė duomenis apie savo klientus mokesčių inspekcijai, sunku būtų ir prognozuoti, kiek procentų savo klientų netektų ši bendrovė. Tačiau, kad netektų – tai faktas. Jau vien tokio fakto paviešinimas, dalį lietuvaičių paskatins pirkti puslapio talpinimo paslaugas ne Lietuvoje. O tai bus dar vienas smūgis ir taip ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai ir savo dydžiu pasigirti negalinčiai, tokių paslaugų rinkai.

Beje, straipsnyje paminėta tik viena puslapių talpinimo paslaugas teikianti įmonė – UAB „Interneto vizija“. O kur visos kitos? Visai gali būti, kad visų kitų tokias paslaugas teikiančių įmonių klientai jau senai „priduoti“ Valstybinei mokesčių inspekcijai, arba tai ruošiamasi padaryti artimiausioje ateityje.

Nesinori būti blogu pranašu, tačiau panašu, kad ir čia VMI perlenkė lazdą. Net nekalbant apie tai, kad visa tai skatina tokias paslaugas pirkti ne Lietuvoje, kas yra labai paprasta, tai visą informaciją, kuri iš esmės yra susijusi su asmenine veikla internete, o ne su mokesčiais, VMI nusprendė pasiimti pačiu paprasčiausiu keliu – tiesiog jos įsakmiai paprašyti. Nors ir sužinoti, kas yra konkrečios elektroninės parduotuvės savininkas nėra taip jau sunku, net jei tokia informacija pačioje elektroninėje parduotuvė ir neteikiama. Tereikia tik trupučio laiko ir žinių ir visiškai be jokių didelių pastangų galima „prisikasti“ iki tikrojo domeno savininko, ar vietos, kurs konkretus tinklalapis yra patalpintas. Tačiau ir tai VMI pasirodė per sunki užduotis. Juk geriau visą informaciją jau gauti paruoštą ir susistemintą, iš kurios daug lengviau surasti potencialius mokesčių slėpėjus.

Komentarų: 3

  1. Dali.us - 2010-04-22

    Iš tiesų Lietuvoje su E-šopais yra didelė betvarkė. Juose prekiauja bet kas ir bet kaip (dažnas reiškinys kai prekiauja koks Pilypas iš kanapių, nemokantis jokių mokesčių).

    Kitavertus sutinku, kad šios problemos negalima spręsti „urmu“. Žymiai paprasčiau, ir tikriausiai pigiau būtų pasamdyti 5-10 studenčiokų, kurie sugaudytų visus e-shopus per koki pusmetį. Tyliai ir gražiai.

    [Atsakyti]

  2. just - 2010-04-22

    Persistengė čia ryškiai VMI. Nesuprantu kas galėjo sumastyt būtent taip pradėt kontroliuot visus e-shop.
    P.s. Grant, kas tave sieja su VMI? Nes pastebėjau, kad labai jau daug apie ją rašinėji.

    [Atsakyti]

  3. Grantas - 2010-04-22

    Tarp keletos profesijų, kurias esu įgijęs yra ir buhalterio. :) Tad reikalų su VMI tenka turėti nuolat.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą