„Lietuva“ vs „There She Goes“

cal2009-03-21  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

gitaraIstorija prasidėjo dar praeitų metų pabaigoje, kai Lietuvos nacionalinio transliuotojo eteryje vyko „Dainų daina“ konkursas. Beje, jau pats konkursas, nuo pat jo pradžios buvo apaugęs įvairiais gandais. Tik vėliau paaiškėjo, kad šis konkursas, tai atranka į 2009 m. Eurovizijos konkursą, kuris šiais metais vyks Maskvoje.

Būtent šio konkurso metu ir nuskambėjo patriotiniais jausmais apipinta, naujoji, klaipėdiečio atlikėjo Deivio daina „Lietuva“. Daugeliui žiūrovų ši daina patiko nuo pirmų akordų, tad ateities perspektyvos šiam kūriniui tikrai buvo puikios. Deja, kaip parodė netolima ateitis, šis kūrinys daugiau nebevirpino žiūrovų širdžių. Deivis su savo kūriniu paprasčiausiai buvo pašalintas iš „Dainų daina“ konkurso. Pašalinimo priežastis – įtarimas, kad naujojo kūrinio muzika yra plagiatas.

Deivio daina „Lietuva“ pasirodė labai panaši į britų grupės „The La’s“ kūrinį „There She Goes“.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGAA) dažnai keitė nuomonę dėl šių dviejų dainų panašumo. Buvo sudaryta net speciali komisija, kuri sprendė apie šių dviejų dainų panašumą. Iš pradžių buvo nutarta, kad Deivio „Lietuva“ nėra plagiatas, tik buvo rekomenduota pakeisti kai kuriuos kūrinio fragmentus. Nepaisant to, buvo vistiek rekomenduota pašalinti šią dainą iš konkurso. Vėliau LATGAA pozicija dar labiau sustiprėjo Deivio nenaudai.

Galiausiai, 2009-03-20 (penktadienį) nuskambėjo tarsi ir verdiktas – Deivis plagiatorius! LATGAA paskelbė, kad pagal dainos „There She Goes“ autoriaus Lee Mavers Entony prašymą, Deivis turės ne tik nustoti platinti dainą „Lietuva“, bet netgi pervesti visas gautas pajamas iš kūrinio „Lietuva“ į dainos „There She Goes“ autoriaus Lee Mavers Entony sąskaitą. Taip pat Deivis turėtų viešai atsiprašyti Lee ir labai gailėtis, kad taip pasielgė.

Čia gal būtų verta paminėti, kad kažkaip nepanašu, kad Lietuvos, pabrėžiu – Lietuvos, autorių teisių gynimo asociacijos agentūra rūpintusi Lietuvos autoriais. Galėta ir labiau pasistengti ginant Deivio poziciją. Panašių dainų yra milijonai, tačiau kažkaip jos sėkmingai gali skambėti ir niekas dėl to nieko neatsiprašinėja. O čia jau viešas pažeminimas vieno iš geriausio Lietuvos atlikėjo. O jeigu ir būtų kažkokia plagiato galimybė, tai vistiek, manau, kad iš Lietuvos biudžeto išlaikoma įstaiga, galėjo kažkaip švelniau įvardinti visą šią situaciją, o ne pridurti, kad „Deiviui belieka džiaugtis, kad teisių turėtojai nepareikalavo žalos atlyginimo. Ji, paprastai, būna labai didelė.“ Dabar panašu, kad LATGAA išlaikom mes, lietuviai, o ji rūpinasi visais kitais, tik ne lietuviais.

Pats Deivis Norvilas tokį sprendimą pakomentavo taip: „Jokių atsiprašymų nebus, nes neturiu už ką. Jeigu jiems atrodo, kad aš iš jų vogiau melodiją, tai galiu sumokėti jiems 20 litų autorinį atlyginimą. Dainą „Lietuva“ atlikau vieną kartą tiesioginiame TV eteryje. Tegul LATGAA perveda jiems tuos pinigėlius. (…) Į mano pataisytas versijas niekas nesikėsins ir niekas neaiškins. Nauja „Lietuvos“ versija neturi nieko bendra su L. Maversu ir jo kūriniu. Dar to betrūko, kad kažkas man pradės reguliuoti, ką galiu groti ir ko negaliu. Tam kūriniui jis neturi ir negali turėti jokių pretenzijų. Savo kūrinį aš naudosiu taip, kaip noriu jį naudot.“

Deivis – Lietuva

The La’s – There She Goes

Rašyti komentarą