Ir prezidentai žūsta…

cal2010-04-12  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Kaip žinia, užvakar (2010-04-10) mūsų kaimynai lenkai neteko savo prezidento, jo žmonos ir dar kelių aukštų šalies pareigūnų. Katastrofa. Visom prasmėm. O ta tikroji, per kurią ir žuvo minėti asmenys, kažkokia ganėtinai banali… Blogas oras, lėktuvo skrydis ir nesėkmingas mėginimas nutūpti.

Apie tokias katastrofas išgirstame gana dažnai. Vienur tai būna pilotų ar skrydžius aptarnaujančių specialistų klaidos, kitur – paveda technika ar, kaip buvo ir šįkart, oro sąlygos. Bet tokias naujienas dažnai praleidžiame pro ausis. Juk tai įvyko kažkur toli, vos tik iš pavadinimo žinomoje valstybėje. Tačiau bet juk ir ten žūva žmonės? Ir dažnai dešimtimis ar net šimtais. Tačiau kai tai nutinka visai šalia, tik tada tai priverčia krūptelti. O tas, staiga apėmęs drebulys, tik dar labiau sustiprėja, kai išgirsti koks lėktuvas sudužo ir kas juo skrido.

Keliavimas oro transportu yra laikomas vienu saugiausiu. Tačiau rizika dar ne viską apsprendžia. Jei keliaudamas mašina gali pasitikrinti stabdžius, padangas ar kitas itin jautrias automobilio vietas, tai sėsdamas į lėktuvą visiškai atsiduodi keleto žmonių ir galingos technikos valiai. Ir, deja, už klaidas ore daug dažniau tenka mokėti krauju.

Kaip įrodė šeštadienio įvykiai, nuo nelaimės neapsaugotas niekas. Net prezidentai, kurių saugumu visos valstybės rūpinasi itin stropiai. Tai kažkaip dar kartą verčia prisiminti tą laikinumo ir… net sakyčiau beviltiškumo pojūtį, kai imi suprasti, kad viskas šioje žemėję yra laikina. Ir net tu pats. Tereikia tik nepalankaus oro ir tavęs gali nelikti amžiams. Ir visai tada tampa nesvarbus tavo darbas, buitis, finansai ir visa kita, kuo būdamas gyvas taip domėjaisi ir rūpinaisi. Lieka tik pora dienų atsisveikinimui, artimųjų skausmas ir nedidelis kauburėlis su kryžiumi prie jo. Iš nebūties, į nebūtį… iš dulkės, į dulkę. Visų mūsų kelias toks.

Norėtusi prisidėti prie gedinčių Lenkijos žmonių ir pagerbti Lenkijos Prezidento Lecho Kaczynskio, jo žmonos ir visų per aviakatastrofą žuvusių Lenkijos piliečių atminimą. Tebūna jiems lengva Tėviškės žemė.

Rašyti komentarą