Kaip su bedarbiais tvarkosi Lietuvos Darbo birža

cal2009-09-08  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

ldbKiekvieną dieną vis labiau aštrėjant nedarbo problemoms, neretas netekęs darbo, paskutines viltis deda į valstybę. Jei ne į galimybę įsidarbinti, tai bent jau į šiokias tokias socialines garantijas ir bedarbio pašalpą. Būtent tokios priežastys ir paskatina praverti Darbo biržos duris. Tačiau valstybė irgi nebesugeba išlaikyti nepaliaujamai didėjančios bedarbių armijos, todėl vis dažniau pasigirsta kalbų apie bedarbių rėmimo sistemos pertvarkas, kurios esą turėtų labiau paskatinti žmones ieškotis naujo darbo, o ne tik laukti pašalpų iš valstybės. Kol tokios kalbos lieka tik kalbomis, iniciatyvos imasi pačios darbo biržos.

Nesenai teko išklausyti vieną istoriją, kuri davė nemažo peno diskusijai. O ta istorija iš tikro labai paprasta. Paprasčiausiai vienam iš netekusių darbo piliečių, nesenai suėjo puse metų, nuo jo įsiregistravimo Darbo biržoje. Kaip daugelis žinote, 6 mėn. ir yra tas laiko tarpas, kurį ši valstybinė įdarbinimo įstaiga moka bedarbio pašalpą. Taigi, mūsų istorijos herojus, šių metų rugpjūtį ir gavo paskutinę išmoką iš valstybės. Nuo šiol – jis laisvas kaip paukštis ir valstybės manymu, turėjo atprasti nuo maitinimosi ir visų kitų būtinų gyvybei palaikyti dalykų. Deja, taip nenutiko, nors bedarbio pašalpa ir daugiau nebus mokama. Bet ne apie tai šįkart.

Pasibaigus pašalpos mokėjimo periodui, bedarbiu likęs pilietis, numatytą apsilankymo dieną, praveria vieno Lietuvos miestelio Darbo biržos duris ir netrumpai užtrukęs eilėje prie Darbo biržos konsultantės durų, sulaukia neregėto, negirdėto pasiūlymo. Visa pasiūlymo esmė skambėtų maždaug taip: „Na va. Baigėsi puse metų – daugiau tu pašalpos nebegausi, todėl mes tau siūlome išsiregistruoti iš Darbo biržos. Žinoma, vėliau vėl galėsi įsiregistruoti.“ Pilietis visai nieko nesupratęs, ėmė klausinėti kodėl jis taip turėtų pasielgti ir paprašė nurodyti to priežastis. Jam buvo atšauta paprastai ir aiškiai: „ Toks nurodymas. O jei nesutiksi – tai mes tau pasiūlysim bet kokį darbą, kurio atsisakęs, tu vis tiek būsi išmestas“.

Nežinia kiek čia reiktų komentarų, tokiems Darbo biržos konsultantės siūlymams ir aiškinimams, nors tikriausiai labiau tiktų antraštė – be komentarų.

Kol kas ne visai aiškūs ir tokio pasiūlymo motyvai. O jie galėtų būti keli:

  1. Konkreti Darbo birža tingi toliau dirbti su tokiais „klientais“;
  2. Dirbtinai stengiamasi sumažinti Darbo biržoje registruotų bedarbių skaičių ir parodyti, kad padėtis, pagaliau, Lietuvoje gerėja;
  3. Kažkas kita, kas dar nepaminėta.

Keisčiausia, kad tokių pasiūlymų sulaukė ne tik pavienis asmuo, bet ir kiti šios teritorinės Darbo biržos klientai, kuriems baigėsi bedarbio pašalpos mokėjimo laikotarpis.

Panašu, kad Lietuvai problemos dėl emigracijos artimiausiu laiku negresia. Nes jei žmonės yra mėtomi net iš valdiškų, padėti turinčių įstaigų, tai čia jie Lietuvoj tikrai nereikalingi. Ar ne ponai ministrai, Premjere ir visa Vyriausybe?

Komentarų: 9

  1. Gintas - 2009-09-09

    Vyriausybė ir Seimas pasirūpino nuo lietuvaičių numauti paskutines kelnes, o Darbo biržos paskirtis atpratinti mus nuo įpročio maitintis. Išvados paprastos, jei eisime į toletą kelnių mautis nebereikės, o greit ten išvis nebesilankysim. Pro kruvinas ašaras ir su ironija pripažinkim, kad visgi rūpinasi mūsų gyvenimo gerove naujoji valdžia, palengvina jį.

    [Atsakyti]

  2. Common sense » Receptūra - 2009-09-09

    [...] surinkti mokesčių daugiau. Sekantis labiausiai įtakojantis darbo vietų kūrimui aspektas yra ne darbo biržos sėkmingas darbas, o turimų pinigų kiekis investicijoms arba naujų darbo vietų kūrimui. Bet kai yra defliacija, [...]

  3. laima - 2011-07-28

    esu 59m. jei mane atleidzia is darbo pagal etatu mazinima. tai kiek menesiu gauciau is darbo birzos

    [Atsakyti]

  4. zose - 2012-05-07

    kaip isgyventi mums turintiems 56 ir daugiau metus kada negauni nei darbo nei pensijos nei jokios pasalpos,nes turi kelis ha zemes o is jos gali badu pamirti ,kada uz piena gauni 70 cnt o uz pasamdyta traktoriu meki jau simtais litu

    [Atsakyti]

  5. sergejus - 2012-05-31

    esu apdailininkas,uzsiregistravau darbo birzoje,prastovejau beveik du metus,tarpininke sako,kad neranda darbo pagal mano specialybe ir nusiuncia pas kita tarpininke,toji mane nusiuncia i viesuosius darbus,gryzau ir iskart nusiunte iskraudinet siuksliu konteinerius,bet nebuvo laisvu vietu.taip gal kokius penkis kartus i panasius darbus.kazin kodel nesiuncia tu kur pacioj birzoj girti guli prie duru,tarpininke tokiem tik nusisypso.uzkniso mane viena diena ir norejau issiregistruot savo noru,bet atkiso lapa ir pasiule eiti i parka konsaru rinkt,zinojo kad atsisakysiu

    [Atsakyti]

  6. Rita - 2012-09-06

    Sveiki ar gali atleisti zmogu jai prievarta siuncia dirbt ir liepe issipiskt patenta o zmogus neturi pinigu o birzai tai neidomu ir ismeta jai atsisako taip dirbt.kur kreiptis

    [Atsakyti]

  7. Aiste - 2013-12-17

    as esu tokioj padety kad net nezinau ka ir pasakyti.stoviu darbo birzoj,turiu 2 vaikucius 8 ir 5 metu.mano tarpininke siulo man darba kur reikia dirbti po 10 valandu,kavines,picerijos ir panasiai.jai neidomu kad pas mane vaikai nepilnameciai ir as negaliu dirbti tokiu valandu. tiesiog manau kad taip elgiamasi specialiai kad tik galetu mane isbraukti is sarasu.

    [Atsakyti]

  8. Vaidas - 2014-02-13

    Sveiki,
    ta pati istorija kartojasi ir kartojasi – vercia issiregistruoti ir vel prisiregistruoti.

    Jeigu ta pati situacija Jums rasykit : vaidulix1@yahoo.com

    [Atsakyti]

  9. sandra - 2015-03-14

    ar gali darbo birzos specialiste prasyti isiregistruoti zmogaus is barbo birzo jai zmogus stovi jau 3 metai

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą