CŽV kalėjimas Lietuvoje. Istorija tęsiasi…

cal2009-11-19  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

kalejimasNuo vasaros pabaigos netylančios kalbos apie slaptą JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą Lietuvoje, atrodo nežada nutilti. Dar daugiau – visa tai vis labiau ima panašėti į tiesą.

Štai 2009-11-18, JAV žiniasklaidoje pasirodė naujų žinių šia tema. JAV naujienų kanalas „ABC News“, kuris ir yra pagrindinis šios, kol kas teorijos, iniciatorius, paskelbė, kad bazė, kurioje buvo kalinami „Al Qaeda“ nariai, buvo įsikūrusi Antaviliuose – 20 km. nuo Vilniaus. Beje, pirmoji apie tai prabilo LNK žinių tarnyba dar rudens pradžioje.

Tą pačią dieną, panašus straipsnis pasirodė ir „Washington Post“ interneto svetainėje.

Lietuvos žiniasklaida internete gana plačiai nušvietė JAV žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus. Naujienų portalas alfa.lt labai smulkiai atpasakoja JAV žiniasklaidoje paskelbtą informaciją. Šis naujienų portalas cituoja ir interviu su buvusiu Lietuvos karinės kontržvalgybos pareigūnu Domu Grigaliūnu, kuris pasakojo, kad 2004 metais buvo gavęs Lietuvos karinės žvalgybos direktoriaus pavaduotojo paliepimą paruošti planus, dėl pagalbos „užsienio partneriui“. Beje, apie tai visai neužsimena kiti didieji Lietuvos naujienų portalai (delfi.lt, lrytas.lt).

Šiuo metu yra sudaryta speciali Seimo komisija, kuri aiškinasi tokios informacijos teisingumą. Pastaroji, jau gruodžio antroje pusėje turėtų pateikti aiškų ir tvirtą atsakymą į klausimą – buvo Lietuvoje slaptas CŽV kalėjimas ar ne. O kol Lietuvoje politikai atlieka tyrimą – visa tai kaip visada greičiau atlieka žurnalistai: pirmiausia LNK žinių tarnyba, o kiek vėliau ir JAV žiniasklaida. Pasirodo už Atlanto esanti žiniasklaida, atlikti tyrimą: surinkti įrodymus ir paruošti pranešimą, gali kur kas lengviau ir greičiau, nei čia pat Lietuvoje tą patį darbą atliekanti Seimo komisija.

Europa jau beveik neabejoja, kad Lietuvoje tikrai buvo slapta kalinami „Al Qaeda“ nariai. Tą, spalio pabaigoje, aiškiai pasakė LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Keliaudama po užsienį, būdama Briuselyje girdėjau ne vieną klausimą – ne abejonę, ar taip buvo, o klausimą, ką darysime.“, – sakė LR Prezidentė.

Atrodo Pasaulis jau su tuo susitaikė. Ar susitaikys ir mūsų politikai? Šiandien sunku ir įsivaizduoti, ką turėtų pasakyti tuometiniai šalies vadovai, jei pamažu viešumon lendantys faktai patvirtintų, kad Lietuva visgi teikė tokią pagalbą JAV žvalgybos valdybai. Ar čia tokia įstojimo į NATO kaina?

Rašyti komentarą