Klaipėdos nekilnojamojo turto rinka – esamuoju ir būsimuoju laiku

cal2009-02-26  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

ntrinkaKai dar prieš metus atsirasdavo nemažai „drąsuolių“, sakančių, jog nekilnojamojo turto (NT) kainos Lietuvoje tik nežymiai koreguosis, tai šiandien situacija NT rinkoje jau viską pasako ir tokių rėksnių praktiškai nebesigirdi. Ir oficiali statistika pateikiama Lietuvos spaudoje, toli gražu neatspindi esamos situacijos NT rinkoje. Realybė yra daug skaudesnė pardavėjams ir sąlyginai geresnė mąstantiems apie nuosavo būsto įsigijimą. Sąlyginai sakau dėl to, kad net ir gerokai sumažėjusios kainos, vis dar yra neįkandamos daugeliui lietuvių, o noras skolintis paprastai dingsta apsilankius bet kurioje kredito įstaigoje. Toks dingimas yra sąlygojamas dviejų priežasčių: arba užgimsta pasąmonėje savo noru, arba tokią mintį įperša paskolų vadybininko ištartas „Ne“. Įdomumo dėlei, pasižvalgykime po Klaipėdos NT rinką ir pasidomėkime, kiek šiuo metu realiai kainuoja butai uostamiestyje. Žemiau pateikiamos orientacinės butų kainos 2009 metų vasario mėnesį:

1 kambario butas – 120 000 Lt

2 kambarių butas – 150 000 Lt

3 kambarių butas – 180 000 Lt

Kaip matyti, kainų pokytis tikrai ryškus, kai dar prieš metus kainos buvo didesnės beveik visu 100 tūkst. Ir deja, tai dar ne pabaiga. Įsisukus bankroto procedūroms, galima sulaukt dar mažesnių kainų, tik ar jos privilios pirkėjus?

NT bendrovės bankrutuoja

Dar 2008 metų pabaigoje ne tik per Klaipėdą, bet ir per visą Lietuvą nusirito NT vystytojų bankrotų banga. Lietuvos nekilnojamo turto agentūrų asociacijos duomenimis per 2008 metus bankrutavo 13 NT ir 112 statybos bendrovių. Šis procesas įgauna pagreitį. Labai tikėtina, kad šiemet skaičiai bus kur kas didesni. Juolab, kad ant bankroto slenksčio stovi viena didžiausių NT vystytojų „Ranga IV“.

Teismas yra išdavęs leidimą bendrovės turto areštui, o ir pati bendrovė yra pateikusi prašymą restruktūrizavimuisi.

Per 2008-uosius metus realios NT kainos Klaipėdoje sumažėjo daugiau nei 20 %. Nors kai kurios bendrovės kainų nemažino visus metus, bet metų pabaigoje nebeišlaikė – kainos ėmė kristi ne procentiniais punktais, o jų dešimtimis. Procesas įsisuko. Tačiau tik į vieną pusę. Nors kainos ir ėmė mažėti, tačiau perkančiųjų nepadaugėjo. Toks NT vystytojų žingsnis buvo pavėluotas visus metus. Tai reikėjo atlikti dar 2008 metų pradžioje.

Klaipėdoje 2008 metais bankrutavo „Dvaro slėnio“ vystytojas UAB „Neto“ ir „Ringelio kvartalo“ įkūrėja – UAB „Selkos statyba“. „Dvaro slėnyje“ likę laisvi gyvenamieji plotai vasarop bus išparduodami varžytinėse, tad galima tikėtis ženklaus kainos pokyčio žemyn.

Varžytinėse jau parduodami bankrutavusios bendrovės „Eudanas“ būstai, Rumpiškės gatvėje. Areštuoti butai Taikos prospekte, prie senojo turgaus, kurių vystytojas UAB „Laivyno inžinerijos centras“.

Gandrališkės“

Sustojo ir vieno iš žinomiausių kvartalų statyba Klaipėdoje – „Gandrališkės“. Ten spėjusiems įsigyti butus, situacija tikrai nepavydėtina. Žadėta graži ir sutvarkyta aplinka liko tolimoje ateityje. O kol kas tenka gyventi plyname lauke, kuris galbūt kažkada ateityje vėl virs statybų aikštele.

Ne mažesnių problemų turi ir pats „Gandrališkių“ vystytojas – UAB „Plienas“. Apie 100 neparduotų butų, didelės skolos bankams, atleidžiami darbuotojai ir neišmokėtos algos. Tokia „Plieno“ realybė. Jau dabar pasigirsta kalbų, kad ir šios įmonės lemtis jau aiški.

Vis dėl to įmonė griebiasi paskutinio šiaudo – svarstoma galimybė likusius laisvus butus apjungti ir parduoti kaip komercines patalpas. Tokia idėja labiausiai nežavi ten jau gyvenančiųjų. Tokiu atveju daugiaaukštis pavirstų neaiškios paskirties pastatu su gyventojais, įmonėmis ir nuomotojais bei nuomininkais.

Žaliasis slėnis“

Situacija „Žaliajame slėnyje“ dviprasmiška. Ir netgi dvigubai. Nuomonių apie šį projektą yra pačių įvairiausių: vystytojai sako, kad tai gyvenvietė paskendusi žalumoje ir bando įteigti, kad tai nuostabi vieta gyvenimui. Gyvenvietės naujakuriai kalba, kad tai miestas kaime, o dalis jų nori iš ten pabėgti bei keikia gyvenvietės įkūrėjus dėl neištesėtų pažadų, infrastruktūros įrengimui.

Kitas įdomus faktas yra tai, jog gyvenvietės įkūrėjui ir vystytojui UAB „Statemos investicijos“, 2008 metų gruodžio 15 dieną yra iškelta bankroto byla, nors bendrovė savo veiklos nenutraukė, o spaudoje ir toliau reklamuojami nedideli, apie 80 kv. m. sublokuoti namai. Kyla natūralus klausimas: kur šuo pakastas? Kodėl bendrovė, kuri pati sau išsikėlė bankroto bylą, toliau aktyviai vykdo veiklą ir kas siūlo pirkti nekilnojamą turtą „Žaliajame slėnyje“? Klausimų kol kas daugiau nei atsakymų, bet… palaukim ir pamatysim. Manau, ilgai laukti neteks.

Tendencijos: kainos dar kris

Kokia bebūtų sunki situacija NT vystytojams ir pardavėjams, tačiau tai dar ne pabaiga. Neoficialiais duomenimis kainos Lietuvos pajūryje ir toliau turėtų mažėti apie 2 % per mėnesį, o tai per metus sudarytų apie 24 %. Toks kainų kritimas yra numatomas artimiausiems metams.

Atėjo pavasaris. Tai turėtų kažkiek suaktyvinti NT rinką, tad tikėtina, kad pardavėjai siekdami suvilioti pirkėją dar labiau mažins kainą. Bet kuriuo atveju, tai dar ne pabaiga, todėl ir didžioji dalis pirkėjų dar neskubės.

Jau rudenį, iš visos Klaipėdos NT rinkos turėtų likti tik pardavėjai ir jų parduodamas nekilnojamasis turtas. Norinčių, ir svarbiausia, galinčių įsigyti nuosavą būstą, pirkėjų, prastėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, atsiras vis mažiau.

Parengta pagal burbulas.lt informaciją

Vienas komentaras

  1. nu cia dejo nesamones - 2009-05-16

    nu cia nesamones raso tai per metus 24 proc. tai penki metai praeis ir busta uz dyka imsim, aaaa nu jai taip tai tada lauksiu. O straipsnio autorius uz savo pazadus kad taip bus nesa atsakomybe ar jis toks pats kaip tie nt vystytojai???? neklaidinkit visuomenes savo nesamonem, priraso veju ir gaunas krize, o visi zmogeliai ir tiki. gyvenu gandraliskese ir man viskas ok, tegu stabdo ta veikla tas plienas, ziuriu is virsaus i klaipeda ir ma gerai. daug pikti bustas negali nes kainuoja medziagos is kurios jis statomas, kiek laukt ar nelaukt neaisku bet nepraleiskit sanso jei yra koks pigu ir GERAS objektukas.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą