Atvirojo kodo programinė įranga į valstybines įstaigas!

cal2009-11-05  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

LR Seimo Darbo partijos frakcija teikia rezoliuciją Seimui, kuria ragina valstybines įstaigas pereiti prie Atvirojo kodo programinės įrangos naudojimo.

„Pasaulyje yra ne vienas sėkmingo valstybės institucijų perėjimo prie atvirojo kodo programų pavyzdys, manau, kad dabartinė situacija Lietuvoje sukuria idealias sąlygas perėjimui prie pigesnės programinės įrangos. Daugumai valstybės tarnautojų kasdieniame darbe reikalingas internetas, elektroninis paštas ir teksto redaktorius, visas šias programas jau seniai galima naudoti nemokamai“, — sako V. Gapšys.

Labai taiklus ir savalaikis pastebėjimas bei siūlymas. Nors, deja, sunkiai įgyvendinamas. Visų pirma dėl to, kad valstybinėse įstaigose tikrai nedirba daug atvirojo kodo mėgėjų, net ir tarp informatikų. O antra, valstybinės įstaigos nėra tos vietos, kuriuose darbuotojai būtų nusiteikę ko nors naujo išmokti informacinių technologijų srityje. Galimybė sutaupyti tikrai reali, tačiau ji tikriausiai ir liks tik galimybe…

Komentarų: 3

  1. just - 2009-11-06

    Nonsence ! Pasidomėkit kiek kiekvienoje įstaigoje išleidžiama lėšų kompiuterinio raštingumo kėlimui. Ir čia kai dauguma bent kažkiek jau moka dirbt Windwosais, MS ofisu ir t.t. Jei pereit prie Linux, šitą skaičių iškart galit daugint bent iš 10. Puse metu išvis tokiose įstaigose nevyktų darbas, nes perkvalifikuot senus darbuotojus greit neįmanoma. Ir svarbiausiai, žinot kiek kainuoja specialios programos, sistemos, duomenų bazės įvairiose įstaigose? Čia ne 400lt už Win. Ten milijonais projektai vaikšto. O deja tokių sistemų ant Linuxų niekas nekuria, o jei ir kurtų, tai dar ne tokius milijonus kainuotų.
    Atpraskit nuo to kvailo įvaizdžio, kad visiems valdininkams darbui užtenka Open Office ir gmail pašto.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Ir kas kad išleidžiama? Kam nuo to geriau? Manot kas nors ką nors realiai išmoksta? Gal 10 proc. to ko moko. Vistiek visi išmoksta tik tai, ką dirba kasdien ir viskas. Visa kita – pinigai į balą. Jei geri informatikai dirba – tai pereit prie atvirojo kodo programinės įrangos nereiktų jokių papildomų išlaidų. Pradžią parodytų, o vėliau patys išmoktų jei tik žinoma norėtų.
    Žinoma, čia niekas nekalba apie visišką šimtaprocentinį perėjimą prie atvirojo kodo programinės įrangos. Nuostabi pradžia būtų jei pavyktų visus priversti naudotis OpenOffice.
    Žmonės kurie dirba su sistemom (o tokių valstybinėse įstaigose mažuma: buhalterija, dar vienas kitas specialistas) aišku galėtų likti su M$ produkcija, tačiau pradžiai kokiem 50 proc. specialistų tikrai pakaktų Linux. Naršyti internetu, tikrinti elektroninį paštą ir sukurt porą dokumentų per dieną visiškai pakanka Linux. Ir neatprasim – nes puikiai žinom kaip dirba valstybinės įstaigos. Visgi nemaža patirtis toje srityje.

    [Atsakyti]

  2. pow - 2009-11-11

    iš tiesų, tai tie seni darbuotojai, kurie nelabai moka naudotis offisu, tai man atrodo, kad jiems sunkus perėjimas nuo 2003 prie 2007 ofiso, todėl laisvai galima būtų pereiti prie open ofiso :) vis tiek jie nieko ir taip beveik nemoka, o kai reikia kažką įdomiau padaryti – kviečiasi specialistą. tik blogiausia, kad vadovybė mano, kad atviro kodo įranga nepatikima ir šiaip priešinasi, nes niekas dar taip nepadarė… tai va, kol neatsiras bent pora deglų nešėjų išdrįsusių naudoti atvirą kodą, tol nebus daugiau… :(

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą