Įmonių pranešimai SODRAI kainuos

cal2009-07-30  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

sodraValstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (SODRA) pradėjo platinti informaciją, kad nuo 2009 m. spalio 1 d., privalomai jai teikiami įmonių pranešimai apie darbuotojų priėmimą ar atleidimą bus priimami tik per elektroninę sistemą – t. y. elektroniniu būdu. Popierinės pranešimų formos, iš įmonių turinčių daugiau nei 9 darbuotojus, nebebus priimamos.

Idėja iš pradžių atrodo lyg ir sveikintina, tačiau… Elektroninės pranešimų formos privalės būti pasirašytos skaitmeniniu įmonės vadovo parašu, kurio įsigijimas ir palaikymas metams kainuoja nuo keliasdešimt iki kelių šimtų litų. Taigi, išeitų, kad SODRA apmokestino net pranešimų jai pačiai teikimą.

Lietuvoje galioja keletas įstatymų, kurie reglamentuoja vartotojų ir valstybinių institucijų santykius keičiantis informacija. Vienas iš jų skelbia, kad teisė gauti informaciją iš valstybinių įstaigų negali versti įsigyti komercinę (mokamą) programinę įrangą. Taip pat yra patvirtintos rekomendacijos, kurios numato atvirųjų standartų naudojimą valstybinėse  įstaigose, teikiant viešąsias paslaugas. Pagal jas, viešosios paslaugos taip pat neturi reikalauti įsigyti komercinių produktų. Panašu, kad SODRA, kaip ir daugelis kitų valstybinių įstaigų, į tai mažiausiai kreipia dėmesio. O gal situacija kur kas paprastesnė: SODRA nusprendė pagaliau imtis elektroninio parašo populiarinimo Lietuvoje? Tuomet kyla klausimas: o kieno iniciatyva? Ir nors toks žingsnis ir neatrodo itin blogas, tačiau laikas tam pasirinktas tikrai ne pats geriausias.

Įdomiai atrodo ir 9 darbuotojų riba, kurią nustatė SODRA. Kuo remiantis buvo nustatyta tokia riba? Ar tai nepanašu į didesnių įmonių diskriminaciją? Tokia riba beveik niekais paverčia visą milijoninę investiciją į naująją elektroninę sistemą: nepakankamai išnaudojama elektroninė sistemą ir tuo pačiu negalima atsisakyti kai kurių darbuotojų paslaugų, nes vis dar bus gaunami ir popieriniai pranešimai, kuriuos kažkam teks įvesti į elektroninę sistemą.

Kitas momentas – tai tokio veiklos optimizavimo pasekmės. Suprantama kad įdiegus naująją sistemą turėtų nebereikėti daug rankų darbo, tai yra SODROS darbuotojams nebereikės pervedinėt informacijos iš popierinių pranešimų. To pasekmė turėtų būti darbuotojų skaičiaus mažinimas. Įdomu bus pamatyti kiek darbuotojų bus atleista iš SODROS skyrių, po naujosios tvarkos įsigaliojimo? Ar  milijoninės investicijos nors kiek atsipirks, ar kaip dažniausiai būna ir toliau veiklos sąnaudos tik didės.

Šiandien aišku tik viena – naujoji tvarka tikrai sukels papildomų rūpesčių ir išlaidų įmonių vadovams. Panašu, kad SODRA menkai nusimano apie šiuolaikinę organizaciją ir jos struktūrą, jei tikisi, kad vadovai tik ir bėgios su elektroniniais parašais ir pasirašinės jiems siunčiamus pranešimus. Kaip visada bus pasielgta paprasčiau – tas elektroninis parašas bus perduotas atsakingam kadrų ar buhalterijos darbuotojui, kuris ir pasirašinės tuos pranešimus. Štai ir visas asmeniškumas ir saugumas kurio taip siekia SODRA ir kurį tikisi gauti įdiegdama naująją sistemą. Kaip ir daugeliu atveju – iš gerų norų gavosi šnipštas. Negi ir dabar dar kažkas išdrįs kalbėti apie sąlygų verslui gerinimą Lietuvoje?

Rašyti komentarą