Perku personalinį kompiuterį (1989)

cal2009-09-16  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose LTSR Elektronika ir kompiuterija

Kiek kainuos personalinis kompiuteris „Baltic Amadeus“ rubliais, kaip jų nusipirkti! Tai skaitytojų klausimai, pirmame numeryje išspausdinus personalinio kompiuterio „Baltic Amadeus“ reklamą. O štai kaip apie personalinius kompiuterius mums parašė tauragiškis Šarūnas Sendžikas: „Noriu padėkoti už labai įdomų žurnalą. Aš senokai jį skaitau ir turiu pasakyti, kad toks įdomus jis dar nebuvo. Bet, perskaitęs personalinio kompiuterio „Baltic Amadeus“ reklamą, noriu ne tiek kritikuoti, kiek pasiūlyti. Manau, nenustebsite, jog reklamoje minėtos markės IBM PC kompiuteriai yra tokie pat egzotiški, kaip ir „Toshiba“ arba „Commodore“. Todėl juos vertėtų plačiau aprašyti. Nerimtai atrodo užsiminimas apie kainą. Nurodyta tik tiek, kad ji mažesnė už kitų užsienio firmų analogiškus gaminius“. Be to, Šarūnas prašo plačiau parašyti apie Austrijos ir Mokslų Akademijos bendrą įmonę „Baltic Amadeus“, kada bus galima įsigyti jos produkcijos.

Laiškai rodo, jog tikslinga plačiau parašyti apie naują įmonę, jos gaminį. Apie ją pasakoja bendros Austrijos ir Lietuvos įmonės „Baltic Amadeus“ valdybos narys Arvydas Sekmokas.

Pasaulinėje personalinių kompiuterių rinkoje vyrauja IBM PC tipo skaičiavimo technika. Tarybų Sąjungoje panašaus tipo mašinos yra ES 1840, „Iskra 1030“ ir kiti naujesni jų variantai. Tačiau elementinė jų bazė yra skurdi, o kompiuteriai nepatikimi. Laukti, kol jie bus konkurentabilūs pasaulinėje rinkoje – vadinasi, laukti dešimtmetį ir… vėl atsilikti. O didžiulis skaičiavimo technikos stygius stabdo mokslinius tyrimus ir gautų rezultatų taikymą. Įsigyti šios technikos užsienyje gana sunku – neturime užsienio valiutos. Vadinasi, patiems reikia imtis konstruoti mikroelektroninę techniką. Lietuvoje esanti elektronikos pramonė galėtų gaminti kokybiškus aukštos klasės personalinius kompiuterius. Kol šie darbai bus pradėti, nutarta eiti kitu keliu: kartu su užsienio firmomis gaminti personalinius kompiuterius ir programinę įrangą. Tam ir buvo sukurta bendra Austrijos ir Lietuvos TSR Mokslų Akademijos įmonė „Baltic Amadeus“.

Kol kas ji visas kompiuterio detales perka užsienyje. Tai bus elementinio patikimumo garantija. Gamykla yra pavaldi tik steigėjams – Matematikos ir kibernetikos institutui, eksperimentinei gamyklai „Bitas“ ir Austrijos firmai „Austrokop Elektronics“. Darbo organizavimo ir užmokesčio reikalus tvarko pati įmonė. Darbuotojų (jų yra apie 30) atlyginimas priklausys nuo darbo kokybės ir įmonės pelno. Darbuotojas priimamas į darbą vieneriems metams pagal abipusį susitarimą. O jei jis dirbs blogai – sutartis nebus pratęsta.

Įmonė „Baltic Amadeus” per metus pagamins apie 10 tūkst. kompiuterių. Apie 2 tūkst. bus eksportuojami į Vakarų Europą. Tačiau jos rinkoje mūsų laukia konkurencija su gerą vardą turinčiomis firmomis.

Pagaminta technika Tarybų Sąjungoje bus parduodama už valiutinius rublius. Valiuta reikės atsiskaityti su užsieninių detalių tiekėjais. Tie, kurie mūsų kompiuterius pirks už valiutą, mokės 5-10% mažiau kaip už kitų užsienio firmų analogiškus gaminius. Įmonės „Baltic Amadeus“ kompiuteriui duodama metų garantija. Pirkėjui pageidaujant, galės būti prailgintas aptarnavimo laikas, informuojama apie reikalingus programinės įrangos variantus. „Baltic Amadeus“ kompiuterius bus galima įsigyti ir mainais už kai kuriuos mūsų gaminius, o daugiausia už žaliavas.

Kompiuteriai „Baltic Amadeus“ komplektuojami kartu su operacine sistema MS-DOS 3.3, 101 klavišo klaviatūra, matriciniu arba lazeriniu printeriu, pelės tipo įtaisais, grafiniais braižikliais, lokalinių tinklų įranga ir visomis papildomomis priemonėmis (lanksčiais magnetiniais diskeliais, spausdinimo juostomis ir kt.).

Perkant daugiau kaip 10, 50 arba 100 bet kurios įrangos vienetų, bus daroma nuolaida. Be to, pirkėjus numatyta aprūpinti programine įranga automatizuotam projektavimui ir tekstų apdorojimui, duomenų bazėmis, elektroninėmis lentelėmis, projektų valdymo sistemomis ir kt. Dalis užsakymo, sudarius pirkimo sutartį, bus atlikta per 6 savaites, o visas užsakymas – ne ilgiau kaip per 3 mėnesius.

Įmonė taip pat rengs seminarus, parodas, muges, kur specialistai atsakinės į visus kompiuterių „Baltic Amadeus“ naudotojų klausimus.

Personalinių kompiuterių „Baltic amadeus“ charakteristikos ir kaina

Tipas Greitis MHZ Operatyviosios atminties talpa Lanksčiųjų magnetinių diskų talpa Kieto magnetinio disko talpa Monitorius Kaina valiutiniais rubliais
XT-turbo 4,77/8 640 kbait 360 kbait - arba 20 kbait monochrominis 760-1010
AT-286 10 640 kbait arba

1 Mbait

360 kbait arba

1,2 Mbait

20 Mbait arba

40 Mbait

grafinis ESA arba spalvotas grafinis 1235-2235
AT-386 10 2 Mbait arba 4 Mbait 1,2 Mbait ir 1,44 Mbait 40 Mbait arba

80 Mbait

Spalvotas grafinis EGA arba spalvotas grafinis „Multisync“ 4570-6215

Žurnalas „ Mokslas ir Technika“

1989, Nr. 4

Kiti kategorijos įrašai:

  1. Elektroniniai laiko matavimo prietaisai (1985) cal 2009-12-03 0
  2. Emocijos ir ESM (1986) cal 2009-11-30 0
  3. Automobilių sargai (1988) cal 2009-11-26 0
  4. Naujo tipo bangos (1986) cal 2009-11-25 0