Kasos aparatai turguose. Už ir prieš.

cal2010-12-16  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Prisipažinsiu atvirai… Iki šiol buvau už tai, kad prekyba turgavietėse būtų vykdoma tik su kasos aparatais. Ir ne dėl to, kad viskas būtų skaidriau (kas norės, tas ir su aparatais sugebės pasidaryt „arbatpinigių“), o dėl to, kad tiesiog visiems būtų vienodos sąlygos verstis mažmenine prekyba. Tačiau kai pastarosiomis dienomis apie tai pradėta kalbėti kaip apie neišvengiamą būtinybę – susimąsčiau… O kam ir kokia iš to nauda, jei pasak premjero A. Kubiliaus, prekybininkams, turintiems verslo liudijimus, niekas neturėtų keistis. O juk turguose didžioji dauguma dirba su verslo liudijimais.

Pabandykime paanalizuoti realią situaciją. Prekeivis išsipirkęs verslo liudijimą pradeda prekybą turgavietėje. Tiek prekiaudamas be kasos aparato, tiek su kasos aparatu, jis pildo tą patį, pajamų ir išlaidų žurnalą. Tiek vienu, tiek kitu atveju – niekas nesikeičia. Mokesčiai mokami tie patys: fiksuotas pajamų mokestis (už verslo liudijimą) ir po 72 Lt kiekvieną mėnesį SODRAI. Tiesa, yra vienas esminis skirtumas: smulkiajam prekybininkui pasiekus 100 000 Lt apyvartą per metus, atsirastų būtinybė registruotis PVM mokėtoju ir aišku sumokėti PVM į valstybės biudžetą. 100 000 Lt apyvarta per metus nėra labai sunku pasiekti jei dirbi kiekvieną dieną ir kasdien parduodi bent už keletą šimtų litų. Taigi, premjero tikslas turbūt ir yra ištraukti į „dienos šviesą“ tuos, kurie turėtų mokėti valstybei pridėtinės vertės mokestį, tačiau to iki šiol nedarė. Tik garsiai ir viešai apie tai dar niekas iš valdžios to nepasakė.

Suprantamas ir prekybininkų nenoras barškinti kasos aparatais. Tik kiek kvailokai skamba jų nurodomos priežastys, kodėl tai jiems esą nepriimtina. Neva tai pirštai šals, pačio aparato neįstengs įsigyti ar apskaitoje nesusigaudys ir teks dar papildomai buhalterį samdytis. Visa tai niekai. Kasos aparato kainą valdžia geranoriškai sutiko kompensuoti, o kasdien suspaudyti keletą klavišų ir atspausdinus ataskaitą ją įklijuoti į kasos knygą, nėra aukštųjų technologijų vardo verta patirtis, todėl tikrai be didelių problemų su tuo galima susidoroti. Tačiau kodėl realiai prekybininkai nenori kasos aparatų, garsiai nesako ir jie patys. O priežastis turbūt ta pati, apie kurią nutyli ir valdžia: daliai prekybininkų arba teks mokėti pridėtinės vertės mokestį, arba teks perimti įmonių patirtį ir dalį apyvartos paprasčiausiai bandyti nuslėpti. O nuslėpti nebus taip paprasta. Juk prekyvietė, tai ne parduotuvė, kur dirbi vienas. Čia visi vienoje patalpoje, tad neprašytus svečius gali „užsakyti“ ne tik nepatenkintas pirkėjas, bet ir aršesnis konkurentas. O tada jau žiūrėk ne tik PVM teks sumokėti, bet dar ir vieną kitą tūkstantį pridėti.

Gal ir nėra labai sąžininga apkrauti kasos aparatais pačių smulkiausiųjų, kurie vos keletą litų sau užsidirba, tačiau ir solidarumas, ir tvarka – privalo būti. Tik va nesuprantu kompensavimo už kasos aparatą mechanizmo esmės. Kad anksčiau įsigiję kasos aparatus prekybininkai galės pasinaudoti didesne nuolaida, tai dar suprantu. Tačiau kodėl tie prekybininkai, kurie veiklą vykdys kitų metų pradžioje, galės pasinaudoti kompensavimo mechanizmu, o tie kurie įsigys verslo liudijimus tarkim metų viduryje, už kasos aparatą gaus susimokėti visą kainą? Kažkaip ir vėl pakvipo vienkartiniu ir visiškai neapgalvotu žingsniu, kurių ši Vyriausybė tikrai padarė ne vieną.

Na, ir pabaigai svarbiausias klausimas: ar po būtinybės prekybą turgavietėse vykdyti tik su kasos aparatu įvedimo padidės kainos turgavietėse? Juk logiškai mąstant, jei iki šiol pridėtinės vertės mokestis nebuvo mokamas, tai ir kainos turgavietėse turėtų būti bent penktadaliu mažesnės.  Tačiau tai tik teorinė prielaida. O reali situacija nė iš tolo į tai nepanaši. Tiesa, neneigsiu, kad dalies produktų kainos turgavietėse yra išties mažesnės. Tačiau tikrai ne penktadaliu ir tikrai ne daugumos. Po būtinybės prekybininkams prekyvietėse turėti kasos aparatą įvedimo, kainos keliais procentais gali ir pakilti, tačiau tikrai ne penktadaliu. Todėl kainų kilimą bus galima daugiau prilyginti natūraliai infliacijai, nei naujosios tvarkos pasekmei.

Įvertinant visas aplinkybes, manau ir toliau pasiliksiu prie nuomonės, kad bendrąją, prasme kasos aparatai turguose ir prekyvietėse yra daugiau teigiamas, nei neigiamas žingsnis, siekiant padaryti visus lygius prieš savo valstybę ir savo valstybės įstatymus.

Komentarų: 6

  1. Dalius - 2010-12-16

    Visu pirma daugelį prekybos vietų, vadinamu turgumi reikėtų vadinti parduotuvėmis, nes esminio skirtumo tarp turgaus dirbančio kasdiena ir parduotuvės nėra: pardavinėjami tie patys dalykai.

    Antra nesuprantu užsiciklinimo valdžios ant mėsos. Didžiausios apyvartos, mano nuomone, sukamos ant skudurų ir buities prekių.

    O šiaip pritariu: reikia vienodinti sąlygas, nes tikrai dauguma atatinių turgininkų suprekiauja daugiau nei už 100.000.

    [Atsakyti]

  2. mazas verslininkas - 2011-01-17

    Manau nei teigiamas nei neigiamas dalykas ..papildomos islaidos VALSTYBEI…jei nores nusleps ir su kasos aparatu -svarbu kad butu ka slepti..PATENTININKO ESME YRA tokia uzdirbai neuzdirbai vistiek mokescius reikia sumoketi niekam neidomu.. MOKESCIAI renkami taip tu turi ar neturi vistiek turi moketi su tokiu rinkimu tik ir skatinama daugiau ju nuslepti.KAS slepe tas ir toliau sleps juos..NE TIEM ZMONEM VALDZIOJE PADARYTI KAZKA NAUJO

    [Atsakyti]

  3. Apie problematiškus žarnyną, inkstus, kepenis, skrandį ir kitus kasos aparatus - 2011-01-17

    [...] lygiavą kur kas argumentuočiau bando kalbėti grant.lt. Man patiko, kad žmogus suvokia, jog kasos aparatai nepadidins skaidrumo, kad klausia, [...]

  4. valstybes vergas - 2011-04-19

    Visiskos pievos…sunku net trumpai ka paaskinti. Nesigaudymas problemoje, naivumas ir tiek… Autoriui pasiulyciau bent tris menesius pagyventi su kasos aparatu, atsivertu akiratis kardinaliai i kita puse… O padaryti visus lygius pries istatyma tai kaip tik paciu smulkiausiu butu noras… Noreciau diktuoti maximoms kokioms kainomis jie turetu prekiauti… Ju kasininkes taip pat turetu nusipirkiti verslo liudijimus, mokescius moketi avansu, o negauti visokiu mokestiniu lengvatu… ir kad prekes maxima isigytu is manes, (konkurento), ir galeciau as gamintojams diktuoti pirkimo kainas…ir tt..Kvailas propogandinis straipsnis ir tiek

    [Atsakyti]

  5. Sarka - 2011-05-16

    Nesamone, parduoda zmogelis 100 kg mesos per diena (tai cia super gerai!), nuo kg uzdirba apie 1 Lt… (tingiu sneketi, kas buna – sugenda keli kg mesos ir visus pelnus nupjauna…)

    OK, uzdirba ~2000 Lt / men

    Turgavieteje vietos nuoma tiek pat kainuoja… Dar min 500 Lt benzinas, 72 Lt sodra.. Dar vaikus reikia pamaitinti, uz sildyma moketi, remonta auto ir namu bei dantu… Uz moksla ir t.t.

    Kazkaip nemaciau nei vieno turgaus prekeivio BMW vazinejanciu…
    Kaip tai kasdien daro valdzioje sedintys vagys…

    Idijotiskas straipsnelis apie nieka… Pamastymai tulike?

    [Atsakyti]

  6. as - 2012-05-07

    dabar pasakysiu viena paslapti. jei turgaus prekeivis iprekiauja 100 000 tai jam PELNO lieka apie 30 000 is kuriu jis turi susimoket sveikatos draudima, patenta, sodra, susimoket uz vieta kurioje prekiauja ir jam is tu 30 000 lieka gryno pelno is kurio jis turi pragyvent metus laiko geriausiu atveju 20 000. tai jei musu protingoji valdzia dar sugalvos nuo 100 000 nuskaiciuoti pvm 21% tai gaunasi kad dar 21 000 turesi atiduot valdziai. tai tau lieka -1000 lt per metus. tai is ko gyvent? turguje prekiaudamas neuzsidedi kaip maximoj 100% ar 200% ar didesnio antkainio. uzsidedi 30% kad galetum konkuruot su prekybu centrais ir viskas ir dziaugiesi is tu centu. taip kad sitie nupirkti straipsniai mane jau pykina..

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą