Valdžia nesutaria dėl darbo savaitės trukmės

cal2009-11-11  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

tarnautIlginti darbo savaitę iki 6 darbo dienų, ar ją trumpinti iki 4. Tokia dilema tarp visų kitų itin svarbių klausimų kankina mūsų politikus šiuo metu. Vieni siūlo trumpinti darbo savaitę ir taip taupyti biudžeto lėšas. Tuo tarpu kiti, kaip antai Ūkio ministras Dainius Kreivys, norėtų atvirkščiai – darbo savaitę ilginti iki 6 darbo dienų, tačiau atlyginimas turėtų būti mokamas tik už 5 dienas.

Iš esmės, tai nereikėtų pritarti nei vienam siūlymui ir palikti paprasčiausiai taip, kaip yra dabar – normalią 5 darbo dienų savaitę, už kurią visą ir būtų normaliai sumokėta. Ir tokia nuomonė ne dėl to, kad pažiūros būtų pernelyg konservatyvios. Daug labiau reikėtų bijoti eilinių valdžios reformų, kurias tektų neišvengiamai priimti, įgyvendinant bet kurį siūlymą. O kaip žinia, iš po beveik lygiai prieš metus priimtų mokestinių pakeitimų, Lietuva iki pat šiol negali atsigauti. Kažkas iš socialdemokratų yra pasakęs, jog dabartinė valdžia būtų pasielgusi geriausiai, jei būtų išvis nieko nedariusi per savo valdymo metus. Ir tai didžiąja dalimi tiesa.

Papildomai verta atkreipti dėmesį ir į pono Ūkio ministro siūlymą, kuriuo jis ragina užsiimti nelegaliu darbu. Juk jei už vieną dieną būtų neskaičiuojamas atlyginimas, tačiau darbuotojas dirbtų – tai būtų pats pagrindinis nelegalaus darbo požymis. Štai ir sulaukėm… Valdžia jau ir viešai nesibodi toleruoti nelegalaus darbo, tai ką reiktų kalbėti apie paprastą Lietuvos pilietį? Aišku, didžiąja dalimi valdžiai lygintis į paprastus Lietuvos piliečius yra praktiškai neįmanoma, nes tokių savybių kuriomis pasižymi paprastas ir doras Lietuvos pilietis – Seime nė su žiburiu nerasi.

Atrodo, kad krizė visai susuko protus mūsų politikams. Nebežinodami ką dar būtų galima nuveikti vardan gelbėjimo plano – šie prisigalvoja ir pripasakoja tiek, kad tikriausiai normaliu laikmečiu to net į galvą nešautų. Viena, ką reiktų suprasti mūsų politikams yra tai, kad tik verslas atneša pinigus į valstybės biudžetą ir kad tik tas pats verslas gali padėti išbristi iš krizės. Todėl bet kokie pagaliai į ratus (didesni mokesčiai, aukštos palūkanų normos, biurokratija ir pan.) tik dar labiau aštrins situaciją ir mažins mokesčių surinkimą.

Valstybė šiandien išleidžia milijonus litų kiekvieną mėnesį bedarbių pašalpom, tačiau visiškai nesistengia skatinti smulkiojo verslo. Dabartinė valdžia turbūt vis dar mano, kad bedarbio pašalpos mokėjimas yra geriau, nei leisti žmogui užsidirbti pačiam, nes pagal dabar galiojančią mokestinę situaciją – turėti individualios veiklos registracijos pažymėjimą ar dirbti išsipirkus patentą, yra neįmanoma. Vien mokestis SODRAI, kuris mokamas kiekvieną mėnesį nepriklausomai nuo to ar žmogus tą mėnesį gavo pajamų ar ne, gali priversti bankrutuoti. Nors… atrodo Lietuvoje ir to fiziniams asmenis negalima. Nėra įstatymo ir nepanašu, kad toks artimiausiu metu atsirastų.

Rašyti komentarą