„Rondo“: kelionė nesibaigia (1987)

cal2010-03-06  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose LTSR Menas

Kęstučio Daugėlos nuotr.

„Rondo“ – Kauno teritorinio statybos tresto vokalinė instrumentinė grupė, sukurta 1976 metais. Grupės sudėtis: G. Tautkus – solinė gitara, A. Ivanauskas – bosinė gitara, V. Janušauskas – mušamieji, A. Vaitkus – klavišiniai, A. Tautkus – klavišiniai. Garso operatorius – V. Šliažas, šviesos technikas – A. Genys, scenografas – A. Lapėnas. Vadovai Gintaras ir Alvidas Tautkai.

Eidama susitikti su vienu iš ansamblio vadovų – A. Tautkumi, bandžiau įsivaizduoti skaitytojus, „balsavusius“ už „Rondo“. Juk dabar jaunimo lūpose kiti vardai, kiti pavadinimai. Autobusuose, troleibusuose, jaunimo susibūrimuose tik ir girdi: „Ar buvai „Anties“ koncerte?“, „Kur gauti „Fojė“ įrašų?“… O gal „Rondo“ puikiai pažįsta savo klausytoją, groja tik jam ir vertina tik jo nuomonę? Beje, kaip matome iš „Jaunimo gretų“ konkurso rezultatų, tas klausytojas – dar ir aktyvus… Taigi, kas jis, koks jis?

A. Tautkus: Mano manymu, tas, kuris nesėdi užsidaręs kabinete. Tas, kuris ramiai klausosi muzikos, ir tas, kuris šėlsta koncerte. (Būtų mano valia, paskirčiau specialią salės vietą šokantiems… Juk publika ir mes turime būti neatskiriamais spektaklio dalyviais). Tai miesto ar kaimo žmogus? Nežinau, man atrodo, publikos reakcija visur tokia pat. Amžius! Deja, negaliu tiksliai atsakyti: savo koncertuose matome ir septyniolikmečius, ir trisdešimtmečius, o kartą už koncertą mums dėkojo šešiasdešimtmetis… Beje, Jūs pati galite apsidairyti…

…Pilnutėlė Sporto halė. Prasidėjus koncertui iškart ima siausti šalimais įsitaisiusi penkiolikmečių grupelė. O man… mandagiai pasiūlo persėsti į ramųjį parterį.

Ką gi, publikėlė – įvairi (tik, deja, šešiasdešimtmečio – nė vieno) ir su įvairiais norais. Kokią muziką groti, ko ta muzika siekti?

A. Tautkus: „Mūsų ansamblio tikslas – kurti dainas, kurios būtų įsimintinos, dainuojamos, reikalingos, paprastos… bet ne prastos.

- Atleiskite, bet ar dainos „Gražūs tavo sūnūs“ tekstas nėra pataikavimas Kauno publikai?

A. Tautkus: Jums nepatiko? O mano nuomone, tai labiausiai pavykusį daina. Čia taip puikiai tekstas dera su muzika… Ką gi, skonio dalykas. Beje, Jūs turbūt jau pastebėjote, jog ši ir dar viena daina („Mūsų žalias Kaune“) mūsų programoje, sudarytoje vien iš naujų dainų, skamba nebe pirmą kartą. Tai ne apsirikimas ir ne atsitiktinumas. Šios dainos tarsi simbolizuoja dešimtmetį trukusią mūsų kelionę (dešimties metų kūrybos laikotarpį) iš Raseinių į Kauną. Kuo skiriasi „Rondo“ – 76 nuo „Rondo“ – 86? Prieš dešimt metų sukurtos dainos nebuvo tokios išmąstytos (jei norite, net ne tokios profesionalios) kaip dabar, bet buvo nuoširdesnės, tikresnės.

Taip tuomet išeidavo savaime, o dabar nuoširdumo jau turime siekti… Gal dėl to, kad ir mes keičiamės… Sutikite, dešimt metų išsilaikyti estradoje – tai jau gana solidu, bet kartu ir pavojinga: greitai gali būti nurašytas į atgyvenusių ansamblių sąvartyną. O mums dar nesinori, tad ir laikomės, perdaug nereklamuodami savo amželio… Auga konkurencija – kuriasi naujos jaunimo grupės. Kaip vertinu „Antį“ ir „Fojė“? „Antis“ – įdomu, bet… palikim tai aktoriams. Svarbiausia – muzikinis žanras. O „Fojė“ – pritariu, bet noriu perspėti: atsargiai, neišsibarstykit! Reikėtų, kad naujų kūrybingų grupių būtų kuo daugiau, kad jos rimtai dirbtų tobulėtų ir kada nors įrodytų, jog ir lietuvių estrada daug gali.

- O Jūsų ansamblio problemos?

A. Tautkus: Turite laiko iki septynių ryto?..

- Kuo „Rondo“ originalus, kuo skiriasi nuo kitų respublikos ansamblių?

Renata, VVU Kauno vakarinio fakulteto antrakursė: „Kad groja tik pačių ansamblio dalyvių sukurtą muziką. Ir kartais visai neblogą. Pavyzdžiui, man patinka dainos „Gandrai“, „Mįslė dalgis“.

O kaip jums atrodo?

Žilvine Petrauskaitė

„Jaunimo gretos“

1987, Nr. 1