Kiek dar Vyriausybė skriaus žemiausius socialinius sluoksnius?

cal2009-04-29  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

elgetaSu pirmąja šių metų sekunde sutikom ne tik 2009-uosius, bet ir eilę naujovių, kurios visa jėga smogė visai Lietuvai. Trigubai apmokestintas smulkusis verslas, panašu, buvo ledkalnio viršūnė. Tačiau tas ledkalnis niekaip nesibaigia.

A. Kubiliaus Vyriausybė, įgyvendindama savo taupymo politiką, didžiąją dalį to ledkalnio užverčia ant mažiausias pajamas turinčių gyventojų, nors deklaruoja visiškai priešingai. Nesenai priimti Sodros įstatymo pakeitimai, nebeleis daugeliui dirbančiųjų sirgti, nes tai būtų skaudus smūgis šeimos biudžetui. Negana to, 2009 m. balandžio 29 d. buvo parengta ir Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisa, pagal kurią numatoma nemokėti bedarbio pašalpos netukusiam darbo asmeniui, jeigu jis atsisako bet kokio, darbo biržos pasiūlyto darbo. Anksčiau tas pats įstatymas numatė, kad darbas turi būti pasiūlytas atitinkantis bedarbio profesinį pasirengimą ir jo sveikatos būklę. Dabar gi, pasirodo, nusprendė nebeatsižvelgti nei į bedarbio profesinį pasirengimą, nei į jo sveikatos būklę?

Be kita ko, pataisa numato, kad bedarbio pašalpa bus pradėta mokėti tik po tokio laiko, už kokį laiką buvo gauta išeitinė kompensacija. Pavyzdžiui, jei darbdavio iniciatyva atleistas darbuotojas gavo išeitinę kompensaciją už 2 mėn., reiškia ir bedarbio pašalpa jam bus pradėta mokėti tik po 2 nedarbingumo mėnesių.

Tiesiog negalima atsistebėti Vyriausybės išradingumu. Mokesčius kol dirbam, mokam visi, o štai kai susergi arba kai išvis netenki darbo – sukis kaip nori. Maža to, nebegali atsisakyti jokio pasiūlyto darbo, net jei esi mokytojas, o tau bus pasiūlytas traktorininko ar melžėjos darbas. Nesvarbu, kad neturi teisės vairuoti traktoriaus, ar kad sveikata neleidžia tampyti pieno kibirų – privalėsi vis tiek priimti pasiūlymą, kitaip neteksi ir paskutinių pajamų – bedarbio pašalpos.

Pikčiausia, kad jokie akivaizdūs taupymo sprendimai nepalietė turtingųjų klasės. Nekilnojamo turto mokesčio iki pat šiol nėra ir apie tokį Vyriausybė net nesiruošia kalbėti. Visokios maximos ir toliau gauna milijoninius pelnus, o čia iš vargšo žmogelio atimamas paskutinis litas. Kiek dar ponas Kubiliau, mums reikės pasispaust, kad tamsta, su visa savo oligarchine šutve, pagaliau suprastumėt, kad ir bedarbis nori valgyti?

Man tik įdomu ar dar ilgai lietuviai kentės? Kiek dar turės mūsų politikai mus visus nuskurdinti, kad pagaliau masės pratrūktų? Nors lietuviai ir kantrūs, bet manau, kad rudeniop Vyriausybė gali sulaukti didelių staigmenų. Alkana ir sušalusi tauta nebeturės ko prarast. Tik šįkart keliomis pramuštomis skylėmis Seimo languose viskas gali neapsiriboti.

Rašyti komentarą